Vijesti 23.02.2019.

ČUVARI TRADICIJE I OBIČAJA U Gornjoj Piskavici se održava manifestacija “Zimsko prelo”

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je večeras tradicionalnu kulturno-sportsku manifestaciju “Zimsko prelo”, koja se održava u Mjesnoj zajednici Gornja Piskavica.

Radojičić je rekao da se “Zimsko prelo” uspjelo sačuvati, jer potkozarsko stanovništvo voli taj događaj.

On je naveo da su ovdašnja kulturno-umjetnička društva i udruženja na brojnim sajmovima i drugim mjestima u inostranstvu prenosili priču o Piskavici i prelu, te da će grad Banjaluka nastaviti da podržava ovaj događaj.

– Važno je održati narodnu nošnju, hranu, muziku i ostale elemente tradicije – rekao je Radojičić Srni.

Portparol Turističke organizacije Banjaluka Branka Branković rekla je da su ovakve manifestacije čuvari običaja i tradicije.

– Ova manifestacija čuva i baštini običaje, ne samo potkozarskog kraja, već i cijele Krajine i srpskog naroda. Pokazuje kako su živjeli naši ljudi prije 50, 100 godina – rekla je Brankovićeva i dodala da je “Zimsko prelo” dio turističke ponude grada na Vrbasu.

Manifestaciju, koja je otvorena na platou ispred Osnovne škole “Ćirilo i Metodije”, organizovali su čuvari običaja iz Piskavice u saradnji sa Turističkom organizacijom Banjaluke. U okviru manifestacije održano je takmičenje u starim sportskim disciplinama poput narodnog višeboja i potezanja konopca, a kulturni dio obilježili su nastupi krajiških pjevačkih grupa, grupe “Delije s Manjače”, zdravičara Sime Šolaka i Kulturno-umjetničkog društva “Piskavica”.

Na manifestaciji su dodijeljene povelje i uručene nagrade najboljem domaćinu, rataru i voćaru. Posjetioci “Zimskog prela” mogli su da u okviru manifestacije degustiraju brojna narodna jela.

(Srpskainfo)