Vijesti 20.03.2019.

CVIJANOVIĆ: 100.000 KM za nabavku stomatoloških stolica

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je iz budžeta predsjednika Republike izdvojeno 100.000 KM za nabavku stomatoloških stolica i opreme za Specijalistički centar “Dentalnu kliniku” Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, s ciljem poboljšanja uslova rada ovog centra i unapređenja oralog zdravlja stanovništva.

“Veliko je zadovoljstvo što ranije kao premijer, a sada kao predsjednik Republike mogu da podržim rad ove klinike, s ciljem unapređenja oralnog zdravlja stanovništva”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, nakon što je posjetila “Dentalnu kliniku” povodom obilježavnja Svjetskog dana oralnog zdravlja.

Ona je istakla da je od izuzetnog značaja što je posebna pažnja posvećena oralnom zdravlju djece i trudnica.

“Kada sam bila premijer na jednoj od sjednica Vlade dobili smo informaciju da veliki broj djece do tri godine ima karijes, kao i da 90 odsto trudnica nema naviku da ide na stomatološke preglede. Nakon toga smo nabavili stomatološke stolice i mašine za Polikliniku i škole u Banjaluci, a nastavak ovog programa jeste u ovom centru”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je pozvala građane da korsite usluge “Dentalne klinike”. “Podrška koju dajem ovim aktivnostima uklapa se u program koji sprovodimo, a podrazumijeva brigu o najmlađima i trudicama. To radimo u okviru programa za jaču i bolju demografsku sliku Republike Srpske”, kaže Cvijanovićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić naglasio je da se Svjetski dan oralog zdravlja obilježava s ciljem podizanja svijesti o značaju oralnog zdravlja i njegovoj ulozi u očuvanju opšteg zdravlja.

“U Republici Srpskoj 60 do 70 odsto djece od 11 godina pere zube više od jednom dnevno. Ne smije biti zanemareno zdravlje mliječnih zuba, jer 30 odsto dvogodišnjaka i 90 odsto šestogodišnjaka u Srpskoj već ima karijes”, rekao je Šeranić.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić naveo je da studenti stomatologije u posljednjih sedam dana posjećuju banjalučke vrtiće i ukazuju na značaj očuvanja oralnog zdravlja.

“Izuzetno su nam važne trudnice i djeca. Pokrenućemo inicijativu u svih zdravstvenim ustanovama da trudnice moraju voditi računa o oralnom zdravlju. Nažalost, oralna higijena nam je na jako niskom nivou”, rekao je Škrbić.

On je zahvalio Cvijanovićevoj za izdvojena sredstva za “Dentalnu kliniku”.

Ovu ustanovu posjetio je i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

(Srna)