Politika 09.09.2018.

CVIJANOVIĆ: Ako postanem predsjednica prva moja zvanična posjeta biće Beograd

ČITANJE: 3 minute

Ukoliko u oktobru građani odluče da sam predsjednica RS, prva moja zvanična posjeta biće Beogradu, a potom Moskvi, izjavila je Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske. 

U intervjuu za izdanje “Politike” od nedjelje, ona je rekla da RS ide uzlaznom putanjom, da na ekonomskom planu stoji sve bolje, te kaže da je ne brinu kritike opozicije na tu temu.

Premijerka RS, koja je predsjednički kandidat bloka okupljenog oko Saveza nezavisnih socijal-demokrata (SNSD) predsjednika Milorada Dodik, na pitanje šta je to nominuje kod građana da je izaberu za predsjednicu RS kaže:

– Uloženi napor čiji su rezultati mjerljivi, ali prije svega odnos prema Srpskoj – politički angažman koji je rukovođen stavom da samo jake institucije znače jaku RS. Povećali smo plate i penzije, kao i agrarni budžet, uvodili nova socijalna prava i povećavali postojeća. Sve se to izvršava bez ikakvih problema. U svakoj opštini smo ostavili trag. Ali u političkom djelovanju prioritet je bila i ostaće jaka i prepoznatljiva RS – navodi Cvijanovićeva.

Dodaje da vjeruje u koncept RS i ono što će ona politički i ekonomski postati. Kad je riječ o izazovima pred kojima je RS, konstatuje da prostor zapadnog Balkana u cjelini nije pošteđen izazova, te da i ih i RS ima, a to je, recimo, borba za očuvanje ustavnih nadležnosti RS. Jer, kako objašnjava, dovoljno je samo oslušnuti predstavnike EU, gdje misle da treba samo jačati nivo BiH, jer je Dejtonski sporazum, navodno, prevaziđen.

– Traže da se odreknemo onog što nam je Ustav dao. Ne razumijemo zašto to traže niti za to vidimo opravdanje. Dakle, imamo izazove, ustavne, političke i ekonomsko-finansijske prirode – konstatuje.

Na opasku da je mnogi vide kao osobu prozapadnih uvjerenja, a da sama kaže da će bude li predsjednica najprije otići u Beograd, pa u Moskvu, odgovara da kad kaže da je političar prozapadne orijentacije, misli najprije na veoma važan segment – pragmatizam.

– Naš interes su dobri odnosi sa svima, ne pravim razliku između Istoka i Zapada. Sasvim je logično da prva posjeta bude Beogradu. Rusija je, dabome, visoko na ljestvici naših prioriteta, s tamošnjim političarima je veoma lako razgovarati. Razumiju Dejton, poziciju RS, tu im se ne omiče greška. Ali mi smo otvoreni za razgovor sa svima, no nažalost postoji mnogo stereotipa stvorenih ranije, što otežava komunikaciju s nekim s kime biste trebali razgovarati, a koji se i danas drže šablona – kaže Cvijanović.

Kaže i da njena vlada insistira na izgradnji puta Vlada RS insistira na izgradnji auto-puta Banjaluka-Beograd, jer to podrazumijeva direktnu uključenost Srbije u razvoj opština u Srpskoj.

Cvijanovićeva je rekla i da se njena vlada trudi da promijeni sliku RS u svijetu, koju je od rata naovamo izlobirala bošnjačka strana, a da su rezultat toga što čini vlada RS novi kontakti i stalno zalaganje da se svijetu predstavi ono što se smatra realnim.

– Ne lobiramo kako bi druge prikazali lošim, naša namjera je samo da što više ljudi čuje naš način kako BiH može da funkcioniše. A može samo uz uvažavanje RS. A svi koji kritikuju našu opredjeljenost za lobiranje, gube iz vida da je stereotip o nama nastao upravo kao rezultat nečijeg drugog lobiranja. Kako se niko ne sjeti da kaže da je bilo pogrešno da Albanci ili Bošnjaci lobiraju, čije su aktivnosti, za razliku od naših, bile usmjerene protiv drugih. Rezultat tuđeg lobiranja je sve ono što trenutno gledamo da se dešava u regionu, ali nekima smeta kada neko iz Banjaluke nudi svetu realnu sliku o BiH – navodi Cvijanović.

(Tanjug)