Politika 08.01.2021.

Cvijanović: BiH ne treba visoki predstavnik koji doprinosi neredu i lobira samo za jednu stranu

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je stav Srpske da BiH više ne treba visoki predstavnik ovakav kakav jeste i koji se upliće u dnevno-političke stvari, daje teške kvalifikacije, doprinosi neredu i lobira samo za jednu stranu.

Cvijanovićeva je rekla da je BiH neophodno da se razvija, izvršava svoje obaveze na evropskom putu i stvara partnerski odnos sa EU, čemu je prepreka upravo ovakav visoki predstavnik.

“Stoga, ne vidim razlog za njegovo postojanje”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da visoki predstavnik jeste dejtonska kategorija, ali da bi ta pozicija i funkcija vremenom trebala da nestane sa scene.

“I da visoki predstavnik ne bude neko ko će svako malo da prijeti, piše neke lažne izvještaje, svrstava se na jednu stranu i doprinosi neredu umjesto onome što jeste njegov mandat i opis posla, a to je da koordiniše i olakšava određene stvari i procese, bude na usluzi i prijatelj svima”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se aktuelni visoki predstavnik i mnogi njegovi prethodnici nisu ponašali partnerski i držali se svog mandata, već su brutalno mijenjali Ustav i zakone, kažnjavajući ljude i slično.

“Da su se pridržavali mandata, danas se o tome ne bi vodila polemika. Možda bi postojala funkcija visokog predstavnika, ali on bi bio neko ko pruža dobre usluge EU, a ne opasna smetnja svemu što je naš razvojni put i u okviru procesa evrointegracija”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da bi visoki predstavnik ili trebalo da nestane apsolutno ili da se, ako je već dejtonska kategorija, drži mandata i ne upliće u dnevno političke stvari, ne iznosi i ne daje teške kvalifikacije i ne svrstava se i ne lobira samo za jednu stranu u BiH s obzirom da je ovo višenacionalna zajednica gdje je potrebno da se poštuju prava svih.

(Srna)