Politika 14.06.2021.

Cvijanović: Čuvati uspomenu na najmlađe žrtve proteklog rata

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović podržala je rad Udruženja “Dvanaest beba” i istakla da je obaveza institucija Srpske da čuvaju uspomenu na najmlađe žrtve proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, te da se sa posebnom pažnjom odnose prema njihovim porodicama.

Cvijanovićeva je danas razgovarala u Banjaluci sa sekretarom Udruženja “Dvanaest beba” Željkom Tubić o aktivnostima koje udruženje realizuje, kao i planovima za budući period.

Tokom sastanka je razgovarano i o statusu ovog udruženja koje okuplja majke 12 beba koje su tragično nastradale usljed nedostatka kiseonika u banjalučkom porodilištu 1992. godine.

U banjalučkom porodilištu od 22. maja do 19. juna 1992. godine preminulo je 12 beba usljed nedostatka kiseonika potrebnog za adekvatan tretman, jer SAD i ostale zapadne zemlje, tokom borbi u građanskom ratu u BiH, nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem zapadnom dijelu Republike Srpske.

Dvanaest “banjalučkih zvjezdica” postalo je simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice, a agonija je prekinuta probojem koridora, poznatog kao “koridor života”, i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba.

(Srna, E.M)