Politika 25.12.2015.

Cvijanović: Da je zakon pisao MMF, bio bi usvojen prije pola godine

ČITANJE: 3 minute
zeljka-cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je apsolutno nekorektna tvrdnja sindikata da je novi zakon o radu Srpske pisao Međunarodni monetarni fond (MMF), navodeći da bi u tom slučaju zakon bio usvojen u isto vrijeme kada i u Federaciji BiH (FBiH), tačnije prije pola godine.

– Da je MMF pisao naš zakon, onda bi i rješenja bila identična kao što su rješenja u federalnom zakonu, međutim sasvim je drugačija situacija- rekla je Cvijanovićeva.

Ona je sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) navela da bi u slučaju da je MMF pisao zakon Republike Srpske ugovor na određeno vrijeme trajao 36 mjeseci, a ne 24 mjeseca kao što je to u Srpskoj.

– U FBiH je to gotovo pravilo, a kod nas samo izuzetak. Takođe, u FBiH pauza nije plaćena, a naš zakon predviđa da pauza bude plaćena. U federalnom zakonu nije predviđena mogućnost plaćanja minulog rada, a kod nas jeste, dakle, minuli rad je zaštićen zakonom- dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da prema federalnom zakonu opšti kolektivni ugovor potpisuju samo sindikat i poslodavci, dok je prema zakonu u Republici Srpskoj navedena obaveza potpisivanja i od strane sindikata, i poslodavaca i Vlade.

– Vlada se ovdje pojavljuje kao treća strana da bi dala garanciju s obzirom na strahove koji su ispoljili u Savezu sindikata da nikada neće biti potpisan kolektivni ugovor ukoliko budu prepuštene da se dogovaraju samo te dvije strane, pa smo htjeli da damo garancije da će i Vlada biti potpisnik- istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Vlada Republike Srpske iznijela stav da mora da se poveća najniža plata u Srpskoj.

– Pitanje najniže plate uređeno je zakonom, a do sada je ovo pitanje bilo uređeno opštim kolektivnim ugovorom i veća odgovornost za određivanje najniže plate data je najvišem tripartitnom tijelu u Srpskoj – Ekonomsko-socijalnom savjetu ali su u rukama Vlade zadržani određeni zaštitni mehanizmi u određivanju najniže plate- dodala je predsjednik Vlade.

Navodeći da postoji niz različitih rješenja i da se Vlada trudila sve vrijeme da se dođe do zajedničkog rješenja sa sindikatom i poslodavcima, Cvijanovićeva je izrazila razočarenje činjenicom da je sindikat odbio da razgovara o konkretnim rješenjima s obzirom da je u pitanju tako važan zakon i stvari koje regulišu radnička prava.

– Ali, mislim da naš zakon može da izdrži test vremena u kojem živimo, a isto tako da ne narušava prava nikome i daje nam priliku da otvorimo mogućnost i za nova zapošljavanja, da jednostavno budemo fleksibilniji i da idemo u korak sa savremenim svijetom- ocijenila je Cvijanovićeva.

Komentarišući najavu Saveza sindikata da će organizovati proteste ako prijedlog zakona bude upućen u parlamentarnu proceduru, Cvijanovićeva je rekla da je taj prijedlog već upućen u parlament i ponovila da legitimno pravo sindikata da koristi sve vidove sindikalne borbe, odnosno da organizuje proteste.

Ona je podsjetila da je takav vid sindikalnog aktivizma bio gotovo uobičajen u proteklom periodu u cijelom regionu gdje je usvajan zakon o radu.

– Nije to problem, problem je što nismo sjedili zajedno iako se Vlada trudila sve ove mjesece da za sto dovede da razgovaraju sva tri socijalna partnera. Ja sam tu, možda, naivno najavljivala da sam sigurna da možemo da dođemo do zajedničkog rješenja jer nisam mogla da zamislim situaciju u kojoj neko od partnera ne želi da razgovara, zaista to nisam predviđala- rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je ovo dobar zakon i da postoji prilika da sve ono što se utvrdi da, eventualno, nije dobro može da bude bolje, odnosno da se popravi amandmanom.

(Agencije)