Politika 02.11.2020.

Cvijanović: Decenijama na sceni licemjerstvo međunarodnog faktora

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u BiH već decenijama na sceni totalno licemjerstvo međunarodnog faktora, te da se ni sada niko neće oglasiti o pitanju OHR-a i stranih sudija u BiH, koji su u izvještaju dostavljenom Savjetu bezbjednosti navedeni kao prepreka na putu BiH ka EU.

Kada je riječ o međunarodnom faktoru u BiH, Cvijanovićeva je naglasila da je tu uvijek bilo mnogo licemjerstva, mnogo nesposobnosti i grešaka koje su često pravljene i namjerno.

“Prećutali su mnoge važne stvari. Svi znaju u čemu leži problemi i svi znaju ko produkuje probleme, ali stalno pravite neku lažnu sliku. Ono što je mali pomak oni proglese velikim uspjehom, a ono što su ogromni nedostaci, kao što je postojanje OHR-a i intervencionizam koji je bio ovdje, guraju pod tepih i niko to neće da komentariše”, izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Prnjavoru.

Prema njenim riječima, prećutali su i činjenicu da Ustavni sud sa svojim stranim sudijama donosi odluke koje nisu temeljene na Ustavu.

“Ustavni sud donosi odluku koja izlazi izvan okvira Ustava, a treba da štiti ustavnost. To su stvari o kojima niko ne želi da priča, ali pričamo mi. Šaljemo svoje izvještaje Savjetu bezbjednosti i svi oni koji kažu kako mi na to nemamo pravo, u stvari vrlo predano pročitaju te izvještaje i uzimaju ih i te kako za ozbiljno”, navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da svaka ozbiljna vlast mora da ostavlja pisani trag da ukazuje na određene probleme, da želi da se poprave određene stvari i da ukaže na to ko su krivci i šta su nedostaci određenog sistema.

Ona tvrdi da, zbog svega toga, Republika Srpska mora da bude svjesna svoje važnosti.

“Moramo biti svjesni važnosti očuvanja Republike, jačanja naših institucija, zadržanja i njegovanja ove velike ljubavi koja postoji. Gdje god idete, širom Republike Srpske, vidjećete to razumijevanje da morate da čuvate, štitite, jačate, razvijate Republiku Srpsku da bi ona bila u stanju da se odupre raznim pritiscima”, rekla je Cvijanovićeva.

(Srna)