Vijesti 30.05.2019.

CVIJANOVIĆ: Dijaspora veliki resurs Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute

Drugi forum dijaspore, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, otvoren je u Banjaluci. Forum je okupio više od 200 učesnika iz više od 30 zemalja. 

Predsjednica Republike Srpske izrazila je zadovoljstvo što može da otvori Forum.

“Pripadamo jedni drugima, da sarađujemo zajedno. Dijaspora je veliki resurs Republike Srpske, ali mora se napraviti institucionalna veza. Srpska pravoslavna crkva je glavna spona i promoter zajedništva srpskog naroda. Najvažnije da se obave konsultacije o Strategiji saradnje sa dijasporom. Mora se dobiti više informacija o dijaspori, gdje žive, kako funkcioniše. Zaštita srpskog jezika i njegovog izučavanja jedna je od tema, rekla je Cvijanovićeva, prije početka Foruma.

Nikola Selaković, izaslani predsjednika Srbije Aleksandra Vučića istakao je da su Srbi jedno, ma gdje živjeli.

“Okupili smo se da vidimo šta Republika Srpska i Srbija mogu da učine da zajedno djeluju. Svaki Srbin u svijetu je ambasador. Radićemo zajedno na nacionalnoj grupi predmeta,” istakao je Selaković.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, očekuje da Forum donese konkretne rezultatate za ljude koji žive u Republici Srpskoj, ali iz naše ljude koji žive u dijaspori.

“Privredna saradnja će biti jedna od okosnica Foruma. Brojni naši ljudi imaju velike kompanije, iskustva, veze i želimo da iskoristimo te njihove resurse na obostrano zadovoljstvo,” rekao je Višković.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da je priča o BiH dijaspori bila glavni povod pokretanja foruma.

“Željeli smo da i mi imamo takav skup. Niz uspjeha u saradnji Republike Srpske i Srbije je osnova za saradnju sa dijasporom,” rekao je Dodik.

Forum okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

(atv)