CVIJANOVIĆ: Dogovor moguć, ali uz uvažavanje političke realnosti

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je kao beznađe činjenicu da vlast na nivou BiH nije formirana ni gotovo godinu dana nakon izbora, naglasivši da se time šalje loša poruka i da su u pozadini svega političke igre.

Cvijanovićeva, koja je potpredsjednik SNSD-a, naglasila je da je sve to zašlo u ćorsokak, sasvim bespotrebno i nepromišljeno, vjerovatno sa namjerom uslovljavanja SNSD-a.

“Oni misle da SNSD tako žarko želi da dođe na vlast u Sarajevu da će prihvatiti sve. Ne, nećemo prihvatiti stvari koje nisu u skladu sa Ustavom, stvari koje nisu u skladu sa političkim realnostima i stvari za koje nemamo podršku naroda”, rekla je Cvijanovićeva za “Euroblic”.

Na pitanje da li je moguć dogovor s obzirom na suprotne stavove dva člana Predsjedništva BiH, sa jedne, te stav Milorada Dodika, sa druge strane, Cvijanovićeva je ocijenila da je dogovor moguć, ali da se moraju uvažiti određene političke realnosti i da niko nikome ne uzurpira bilo koja prava.

“Dakle, hajde da pričamo o onom o čemu smo saglasni, a da rješavamo ono o čemu nismo, a ne da ono oko čega se ne slažemo nametnemo kao jedno jedino pitanje i da sve drugo zbog toga treba da propadne”, istakla je ona.

Cvijanovićeva je rekla da je Godišnji nacionalni program /ANP/ izmišljena tema i izmišljen uslov, te naglasila da je prioritet put ka EU.

“Priča o NATO putu je samo isprodukovana da bi bila kočnica za blokiranje procesa, a ne da bi bila neka tema oko koje treba dase usaglasimo i nađemo rješenje”, navela je ona te podsjetila da je Srpska uvijek za saradnju sa NATO-om i da postoji Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike.

Na pitanje kako će Narodna skupština Srpske odgovoriti na blokadu vlasti na nivou BiH, Cvijanovićeva je rekla da će se republički parlament ozbiljno baviti temama koje su važne za funkcionisanje Republike i da će njen odgovor biti legalistički, kao što je bio i do sada.

“Mi smo legalisti i znamo na koji način stvari u okviru BiH treba da budu koncipirane. Ustav BiH je vrlo jasan po tom pitanju i nemate dilemu ko ima pravo na kakvo predstavljanje. U svakom slučaju, ponudićemo partnerstvo da se razgovara i to na način koji će biti realan, racionalan i uvažiti interese svih”, navela je ona.

Govoreći o migrantima, Cvijanovićeva je naglasila da je riječ o velikom izazovu, jer se govori o znatnom broju ljudi i prijetnji da se taj broj stalno povećava zbog zatvorenih zvrata kod Evropljana.

Ona je navela da se Srpska u tom slučaju suočava sa problemom adekvatnog smještaja migranata, problem zdravstvene prirode zbog mogućih zaraznih bolesti, ekonomsko-finansijskim problemom, te problemom nemogućnosti indentifikacije i bezbjednosne provjere tih lica.

Cvijanovićeva se kreće u demografsku obnovu na sveobuhvatniji način, što znači angažman više institucija istovremeno.

“Imamo određenu studiju koja nam pokazuje gdje su problemi i šta treba da se radi, šta je važno sada kada imamo taj set mjera koji traje već godinama, jer ćemo ga obnoviti, modifikovati i dodati neke nove stvari”, dodala je ona.

Prema njenim riječima, tu je mnogo stvari, radi se na ekonomskoj slici, povećanju radnih mjesta i plata, sa jedne strane, i, sa druge, infrastruktura za bolji kvalitet života i socijalna briga usmjerena na one kojima treba, a sve to uz klasične pronatalitetne mjere.

Govoreći o saradnji Republike Srpske i Srbije, Cvijanovićeva je rekla da je ona odlična i da ostaje prostor samo za njeno jačanje, te podsjetila na znatna sredstva koja je Srbija uložila u Srpsku.

(Srna)

“NEMOJ BITI LAK PLIJEN”: MUP RS provodi preventivnu kampanju u borbi protiv vrbovanja djece na internetu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kao član Međunarodne organizacije „Amber Alert Jurop“, a povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece provodi kampanju #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch).Ciji je da se obrazuje djeca, naročito tinejdžeri o vrbovanju na internetu. Ovu preventivnu kampanju, koja se sastoji od animiranog videa u kojem su djeci dati vrijedni savjeti, osmislili su članovi Mreže

BANJALUČKA BISKUPIJA: “Caritas” počeo izgradnju vrtića na Petrićevcu

“Caritas” banjalučke biskupije 1. aprila počeo je s izgradnjom svog vrtića, koji bi, ukoliko sve bude teklo prema planu, trebalo da bude gotov na ljeto sljedeće godine. Lokacija novog obdaništa i prvog “Caritasovog” vrtića u gradu je pokraj “Caritasovog” Doma za starije osobe “Ivan Pavao II” na Petrićevcu. Miljenko Aničić, direktor “Caritasa” biskupije Banjaluka, u

VLADA RS IZNAJMILA AVION: Letom iz Moskve u Banjaluku i Beograd stižu građani i studenti

Avionom Er Srbije, koji je iznajmila Vlada Republike Srpske da bi obezbijedila povratak svojih građana iz Rusije, doletjeće i određeni broj državljana Srbije, potvrđeno je Politici u Ambasadi Srbije u Moskvi. U tekstu se navodi da se za sutrašnji let Moskva-Banjaluka-Beograd prijavio određeni broj studenata iz Srbije, ali da je za sada neizvjesno koliko će

MANIPULACIJE: Za SDA nema neupitnih partnerstava sa srpskim i hrvatskim strankama

Nakon tri decenije manje ili više (ne)preciznih pokušaja da se predvide buduća politička kretanja u Bosni i Hercegovini, može se reći da u ovoj zemlji napokon postoji neprikosnoveni autoritet za tu temu. To je Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije. On je u bajramskom intervjuu otkrio da je još 1986. znao da će biti rata

PREMINULA DVA LICA: Virus korona potvrđen kod još pet osoba u Republici Srpskoj

Od poslјednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u poslјednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 194 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod pet osoba u Republici Srpskoj. Riječ je o jednoj muškoj osobi koja je srednje životne

ABA ČEKA ODLUKU EVROLIGE: Sudbina najkvalitetnijeg takmičenja u rukama 11 klubova

Osvanuo je i ponedeljak, istorijski dan za najkvalitetniju evropsku košarku pred kojom je donošenje najbitnije odluke u višegodišnjoj istoriji. Vodeći klubovi Evrolige, njih 11 sa A licencama, odlučiće na video sastanku da li će prekinuti ili nastaviti aktuelnu sezonu posle pandemije korona virusa. Niko ne zna sa potpunom sigurnošću da kaže šta će odlučiti danas vodeći

ELEKTROKRAJINA: Krajem maja kreće redovno očitanje potrošnje struje

ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka obavještava javnost o nastavku redovnih aktivnosti na poslovima očitanja potrošnje električne energije. U periodu od 29. maja do 3. juna 2020. godine, radnici „Elektrokrajine“ će, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, obaviti redovno mjesečno očitanje električne energije sa mjernih mjesta krajnjih kupaca. Samim tim kupci nemaju potrebu vršiti samostalno očitanje svojih