Politika 22.03.2016.

Cvijanović: Dogovorene ključne stvari mehanizma koordinacije

ČITANJE: 3 minute
zeljka cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je danas postignuta saglasnost o ključnim tijelima mehanizma koordinacije.

-Kad je riječ o samom Kolegijumu za evropske integracije većinu dilema smo razriješili, kao i kad je riječ o ministarskim konferencijama i komisijama. Ostalo je još nekoliko detalja koje treba utvrditi- rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka o mehanizmu koordinacije u Sarajevu.

Prema njenim riječima, za neki naredni sastanak, nakon što tehnički i stručni timovi odrade svoj dio posla, ostaje pitanje tijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ koja su ugovorno uspostavljena – na koji način su i u kojoj mjeri oslonjena ili inkorporirana u sistem mehanizma koordinacije.

-Ključne stvari koje smo i predvidjeli danas da dogovorimo, kako smo to najavili prošle sedmice, mi smo uspjeli da dogovorimo. Ostaje dio koji se odnosi na radne grupe koje će stručni timovi da pripreme za naredni sastanak- istakla je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da su napravljeni dodatni pozitivni iskoraci koji se odnose na usaglašavanje dokumenta mehanizma koordinacije, kako je to najavljeno na prošlom sastanku.

-Sada smo mnogo detaljnije i sadržajnije ušli u sam dokument, a osnovni orijentir bile su nam i ostale ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH. Sve vrijeme smo pravili konkretnu simulaciju samog procesa rada pojedinih tijela kako bismo postigli maksimalnu efikasnost u njihovom radu i koordinaciji i međusobnoj povezanosti- pojasnio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, od konkretnih stvari definisani su sastavi ključnih tijela zastupljenih u mehanizmu koordinacije, bazirani na ranije navedenim načelima.

-Definisali smo i način usvajanja i izrade poslovnika o radu tih tijela kao vrlo bitnog dokumenta koji će regulisati rad tih tijela, međusobne odnose što je na neki način već bilo definisano unutar samog mehanizma koordinacije, odnosno stepenasto rješavanje problema, počevši od radnih grupa pa do Kolegijuma za evropske integracije kao najvećeg političkog tijela unutar sistema mehanizma koordinacije- naglasio je Zvizdić.

On je naveo da je data istinska i prava funkcija, uloga i nadležnost ministarskim konferencijama, kao važnoj kariki u čitavom procesu mehanizma koordinacije, koje treba da daju jasne smjernice i otklanjaju moguće zastoje ako nastanu u procesu evropskih integracija.

-Saglasili smo se da postoji zaista izražena politička volja i spremnost da usaglasimo stavove i da dođemo do dokumenta koji će biti funkcionalan, koji će u potpunosti respektovati ustavne nadležnosti u BiH, koji neće biti nikakva supstitucija institucijama koje već postoje u BiH ili nekom ustavno-pravnom sistemu BiH, ali će nam omogućiti da adekvatno i pravovremeno odgovaramo na zahtjeve koje pred nas postavlja SSP i prihvatanje pravne tekovine EU- pojasnio je Zvizdić.

Naglašavajući da je postignut visok stepen saglasnosti, možda i 80-90 odsto ukupnog teksta dokumenta, on je najavio da će na dijelu pitanja tehnički timovi nastaviti da rade u narednih nekoliko dana.

-Mi ćemo se u istom sastavu okupiti još jednom na finalnom sastanku kada ćemo sve završiti- istakao je Zvizdić.

Predsjednik Vlade Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić smatra da su pregovarači blizu rješavanja pitanja straha od preglasavanja i straha od blokade procesa.

-Danas smo riješili suštinske stvari, a tehničke smo ostavili za tehničku radnu grupu. Optimista sam da ćemo ovaj posao završiti u narednih sedam do 10 dana- rekao je Novalić.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da današnja diskusija ide u pravom smjeru i da je mehanizam koordinacije od suštinske važnosti da obezbijedi da interesi BiH budu adekvatno zastupani u budućim pregovorima sa EU.

Današnjem sastanku su, osim Cvijanovićeve, Zvizdića, Novalića i Vigemarka, prisustvovali i ministri finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i FBiH Jelka Milićević, te Zvizdićevi zamjenici ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je sastanak napustio na njegovoj polovini.

(Agencije)