Politika 21.10.2022.

CVIJANOVIĆ: EU jeste strateški cilj BiH, ali bez OHR-a i stranaca u pravosuđu

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je EU strateški cilj za BiH, ali da o tome treba da odlučuju kredibilne domaće institucije, kao i da zadaci budu na bazi realnosti, bez spekulacija i imaginacija EU.

“Ti zadaci moraju da budu satkani na bazi realnosti i onoga što definitivno jesu evropski standardi, a ne neke izmišljene stvari”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da EU jeste strateški cilj, ali cilj u kojem nema visokog predstavnika i stranaca koji upravljaju pravosuđem BiH, jer je zbog njih BiH u neredu.

“Visoki predstavnici ne treba da donose odluke umjesto domaćih institucija, ne treba da služe kao zaštita za jednu politiku protiv neke druge, a pogotovo za politiku jednog naroda. Ako visoki predstavnik ili bilo koji drugi međunarodni predstavnik nije na usluzi da pomogne istovremeno svima ovdje, nego služi svrstavanju, neustavnom mijenjanju i nametanju neustavnih rješenja – on ne pomaže nikome u BiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se zalaže za politiku razgovora domaćih faktora uz pomoć i podršku stranaca, ali bez mijenjanja Ustava i nametanja zakona čime se pravi loša atmosfera.

“Mi ovdje samo treba da budemo realni i otvoreni da jedni sa drugima dogovorimo određena pitanja”, rekla je Cvijanovićeva za BHT.

Cvijanovićeva je ponovila da Republika Srpska nije za članstvo u bilo kojem vojnom savezu, te da BiH treba da bude fokusirana na saradnju i sa Rusijom i sa Zapadom.

“Nama je u interesu da imamo partnerstvo i dobru saradnju sa NATO savezom ili sa bilo kojom drugom zemljom članicom te alijanse ili EU, kao što je dobro imati dobru saradnju sa Rusijom”, naglasila je Cvijanovićeva.

(Srna/SB)