Vijesti 15.04.2016.

Cvijanović: Fond Solidarnosti apsolutno opravdao svoje postojanje

ČITANJE: 4 minute
zeljka cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je uvjerenje da je Fond solidarnosti Republike Srpske, kao jedinstveni projekat u regionu, apsolutno opravdao svoje postojanje.

Na pitanje zašto je Ustavni sud osporio Zakon o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost Republike Srpske, Cvijanovićeva je u intervjuu Srni istakla da je to pitanje za nadležne službe u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jer je “Vlada Republike Srpske u potpunosti ispoštovala predviđenu proceduru, međutim, do proceduralnog propusta je došlo isključivo u Narodnoj skupštini, te je iz tog razloga ovakav epilog i uslijedio”.

Premijer Srpske je ocijenila da se “dovoljno osvrnuti na činjenicu da je samo na sanaciji i rekonstrukciji vodoprivrednih objekata, uz pomoć Fonda, urađeno daleko više nego u svim godinama poslije rata zajedno, kao i da su realizovani i novi projekti u oblasti zaštite od poplava, zahvaljujući kombinaciji kreditnih i budžetskih sredstava, te sredstava iz Fonda solidarnosti”.

“Da vas podsjetim da je više od 20.500 korisnika dobilo vaučere za saniranje štete od poplava, te da je na ovaj način stanovništvu Republike Srpske stavljeno na raspolaganje više od 87 miliona KM. Podjednako je bitno da su sredstva preko vaučera mogla biti korištena samo kod privrednih subjekata iz Republike Srpske, što je imalo pozitivan efekat i na proces oporavka privrede.

Dalje, isplaćena su sredstva u visini od 12 miliona KM poljoprivrednicima za štetu nastalu na biljnim kulturama, stočnom fondu i za nabavku sjemenskog materijala, isplaćeno je 17,4 miliona KM Javnom preduzeću ‘Putevi Republike Srpske’ na ime sanacije i rekonstrukcije putne infrastrukture, oko 12,3 miliona KM Javnoj ustanovi ‘Vode Srpske’ za sanaciju nasipa uz rijeke, rekonstrukciju vodoprivrednih objekata i sanaciju klizišta”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je privrednicima iz Doboja, koji je pretrpio strašnu štetu, isplaćeno šest miliona KM, a tri miliona privrednicima iz opštine Šamac. U saradnji sa Savezom opština i gradova, opštinama i gradovima u Republici Srpskoj isplaćeno je pet miliona KM na ime materijalnih troškova koji su nastali u vezi sa otklanjanjem posljedica od poplava.

“Pored toga, u saradnji sa UNDP realizovan je projekat zbrinjavanja žrtava klizišta i izgradnje novih stambenih jedinica u vrijednosti od 1,2 miliona KM, za završetak škole u Čelincu izdvojeno je 630.000 KM, uz pomoć donacije Vlade Srbije u iznosu od skoro dva miliona KM sanirane su škola i bolnica u Doboju, te izgrađena škola u Šamcu, dok su uz pomoć donacije Fonda ‘Dijaspora za maticu’ sanirane fiskulturne sale u osnovnim školama u Novom Gradu i Šamcu u vrijednosti od oko 130.000 KM, izvršena je sanacija Centra za kulturu u Čelincu u vrijednosti od 100.000 KM, izgrađen je cjevovod u Zvorniku u vrijednosti od 96.000 KM, izgrađene su montažne kuće u Loparama”, precizirala je predsjednik Vlade Srpske.

Ona je dodala da ne treba zaboraviti i da je isplaćeno 170.000 KM Gradu Doboju za sufinansiranje Projekta zaštite od poplava i uređenje korita rijeke Bosne, 200.000 KM za sufinansiranje izgradnje Centra za socijalni rad u Bijeljini, gdje je uplaćeno i 42.000 KM za sanaciju štete u Kazneno-popravnom zavodu.

Svi ovi podaci, istakla je Cvijanovićeva u intervjuu Srni, jasno govore da je Fond solidarnosti i više nego opravdao svoje postojanje.

Komentarišući trenutnu finansijsku situaciju u Republici Srpskoj, predsjednik Vlade Srpske izrazila je uvjerenje da će ona uskoro biti stabilizovana.

“Do određenih poremećaja u dinamici isplata došlo je jer smo u budžet preuzeli isplatu penzija i što smo pri tome morali izmiriti kratkoročne obaveze Fonda PIO u iznosu od oko 70 miliona KM. Mjesečno se iz budžeta Republike Srpske za penzije izdvaja oko 83 miliona KM i bilo je za očekivati da će stavljanjem penzionera u prioritetnu budžetsku kategoriju doći do određenih poremećaja, ali i dalje tvrdim da je ta odluka bila veoma dobra, a problemi će brzo biti prevaziđeni”, rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je poručila da bi ponovo učinila isto, jer su penzioneri najmanje zaštićena kategorija i da je cilj da se dodatno povećaju penzije.

“Zadovoljna sam što smo u prve dvije godine mandata obezbijedili povećanje penzija od 11,5 odsto, ali tu sigurno nećemo stati. Cilj seta zakona za borbu protiv sive ekonomije je povećanje prihoda za fondove PIO i zdravstvene zaštite, dok se istovremeno radi na programu mjera za podsticanje zapošljavanja, kako bi Vlada za novozaposlene radnike preuzela obavezu refundiranja troškova za doprinose, te time direktno pomogla poslodavce”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je potrebno osloboditi se filozofije i kulture življenja u čijem središtu je očekivanje da sistem besprekorno funkcioniše, dok ga mnogi pokušavaju potkradati i varati, jer je to, jednostavno, nemoguće.

Osvrćući se na izjave pojedinih predstavnika Saveza za promjene u vezi sa isplatom klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, predsjednik Vlade Srpske je rekla da “apsolutno osuđuje politikanstvo kojem je izložena dobra namjera Rusije da pomogne građanima Republike Srpske i Federacije BiH isplatom duga u novcu u entitetske budžete, te bez obzira da li će taj novac stići ili će, iz potpuno iracionalnih razloga, biti osujećen, Vlada Republike Srpske će uvijek biti zahvalna Vladi Ruske Federacije na ovoj namjeri”.

(Agencije)