Vijesti 06.01.2016.

Cvijanović: Građani ne treba da brinu zbog propalog milionskog kredita

ČITANJE: 2 minute
cvijanovic
Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da građani Srpske ne treba da brinu zbog raskida ugovora o kreditu od 300 miliona dolara sa američkim fondom, navodeći da paralelno teku razgovori o zaključenju istog takvog aranžmana.

-Za nas je posebno izazovna činjenica na početku ove godine to što smo stavili penzije u trezorski sistem. To je usmjereno na zaštitu penzionerske populacije. Već sam rekla da će to značiti određene poremećaje tokom januara, dok u februaru očekujemo da sve bude uhodan sistem- rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da su penzioneri budžetska kategorija koja je prioritet broj jedan, a nakon njih svi ostali.

-Sredstva u budžetu se obezbjeđuju iz različitih izvora, vlastiti prihodi isto tako. Jedan dio otpada na zaduženje, kao i kod ostalih budžeta u regionu, ali vodeći računa na šta su usmjerena zaduženja, a mi smo ih koristili uglavnom za velike projekte koji su na dobrobit društva- rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ostaje pri prijedlogu da budu povećane akcize na naftu, jer za to postoji jasno opravdanje. “Prvo, sporazum koji imamo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a nakon toga i sve ono što smo definisali kroz Reformsku agendu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da nije optimista u uspjeh kada treba nešto zajedno da se uradi sa nivoom BiH.

-Primjer za to je da je već na prvoj stepenici, nakon što su dva entitetska premijera definisala zajednički prijedlog (o povećanju akciza) i uputili ga organima na nivou BiH, došlo do određenih nerazumijevanja- rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je u Reformskoj agendi jasno rečeno čemu treba da služe akcize, koje su upućene u zdravstvo, odnosno akcize na duvan i alkohol, kao i čemu treba da služe akcize koje su opterećenje na naftu.

-Sve je jasno i ostaje da svako uradi svoj dio posla- rekla je Cvijanovićeva i ponovila da nije optimista kada je o tome riječ.

(Agencije)