Politika 20.10.2015.

Cvijanović: Građanima Srpske uskraćeno više od 30 miliona KM

ČITANJE: 4 minute
zeljka cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da se Vlada tokom ove godine suočila sa mnogim teškim posljedicama izazvanim djelovanjem institucija BiH, a parlamentarna većina na nivou BiH je, između ostalog, budžetu i građanima Srpske uskratila više od 30 miliona KM, uz obrazloženje da su to uradili da bi zaustavili “dalje zaduživanje entiteta”.

– Obrušavajući se na finansijski kapacitet institucija Republike Srpske, poslanici parlamentarne većine na nivou BiH, uključujući SDS, PDP i NDP, odbili su da ratifikuju Sporazum sa Svjetskom bankom o zajmu za budžetsku podršku razvojnim politikama u entitetima (DPL)- rekla je Cvijanovićeva u izlaganju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Ona je dodala da je riječ o aranžmanu gdje se, sa aspekta kamate, izuzetno povoljna sredstva Svjetske banke stavljaju na raspolaganje budžetima Srpske i Federacije BiH (FBiH), a namjenski karakter sredstava ogleda se u tome što ih je moguće povući tek nakon što su entiteti proveli reforme u oblasti poslovnog okruženja, što je Vlada i uradila, a koja služe i kao podsticaj nastavku reformi.

– Treba naglasiti da je Odluku o ovom zajmu prethodno usvojila i Narodna skupština, pa se onda s pravom pitamo kako je moguće da parlament Srpske podrži jedan aranžman, a onda taj isti aranžman ospori i odbije da ratifikuje parlament BiH i to zahvaljujući glasovima poslanika iz Republike Srpske- napomenula je premijer Srpske.

Ona je upitala da li se takvim djelovanjem, zapravo, derogiraju institucije Republike Srpske, i to samo zbog političkog obračuna jedne garnuture koja je na vlasti na nivou BiH sa političkom garniturom koja je na vlasti u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, time je parlamentarna većina na nivou BiH uskratila budžetu i građanima Srpske više od 30 miliona KM, uz obrazloženje da su to uradili da bi zaustavili “dalje zaduživanje entiteta”.

– Pri tome su zanemarili činjenicu da je riječ o izuzetno povoljnim sredstvima, zatim da se Republika Srpska, na osnovu provedenih reformi, kvalifikovala da dobije ta sredstva i stavi ih na raspolaganje svojim budžetskim korisnicima- naglasila je Cvijanovićeva.

Takođe su, navela je Cvijanovićeva, zanemarili i činjenicu da je riječ o finansijskoj podršci razvojnim politikama koje definišu i sprovode entiteti, a ne nivo BiH.

– Zanemarili su i činjenicu da je odluku o ovom kreditnom aranžmanu donijela Narodna skupština, a da je Parlamentarna skupština BiH trebalo samo da izvrši ratifikaciju Sporazuma, ali je, nažalost, ovu tek tehničku radnju zloupotrijebila da bi blokirala sredstva koja su namijenjena građanima Republike Srpske- rekla je Cvijanovićeva.

Jasno je, ističe premijer Srpske, da je njihova namjera bila otežati Vladi izvršavanje obaveza prema budžetskim korisnicima i da nije u pitanju nikakva navodna briga o zaduživanju.

– Iste te partije blokirale su prošle godine sredstva od akumulirane dobiti ‘Elektroprenosa’, od čega je Republici Srpskoj pripadao iznos od 41 milion KM, a tu je bila riječ o sopstvenim, a ne kreditnim sredstava, pa su opet nastojali da spriječe da ona dođu u budžet Srpske- objasnila je Cvijanovićeva.

Apsurd je, navela je ona, i u tome što se isti takav aranžman sa Svjetskom bankom, a protiv kojeg su glasali SDS, PDP i NDP, predviđa i Reformskom agendom, koju su podržale iste te partije, i to u njenom najgorem obliku dok je još predviđala obavezu da se izvrši privatizacija “Elektroprivrede”.

– U ovim partijama su rekli da su umjesto njih poslanici SNSD-a i DNS-a mogli da izglasaju ratifikaciju sporazuma, da nisu napuštali sjednice zbog predsjedavanja Šefika Džaferovića- rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, odgovornost za glasanje leži na parlamentarnoj većini, a ne na opoziciji.

Ona je konstatovala da većina donosi odluke, ne opozicija, a većina je dobila priliku da glasa i glasala je protiv toga da ova sredstva dođu u budžet Srpske.

– Osim toga, nakon što je Vlada odbila da usvoji verziju Reformske agende, koju je prihvatio Savjet ministara i u kojoj je tražena privatizacija ‘Elektroprivrede’, rečeno nam je da pojedini funkcioneri iz opozicionih partija odbijaju da stave na dnevni red ratifikaciju Sporazuma sve dok Vlada ne usvoji Reformsku agendu u istom obliku kao i Savjet ministara, kako ne bismo mogli da optužujemo SDS, PDP i NDP što su pristali na privatizaciju ‘Elektroprivrede’- istakla je Cvijanovićeva.

To je, kako je navela, bila klasična politička ucjena, po sistemu: Republika Srpska će dobiti svojih zarađenih 30 miliona KM, ali tek ako Vlada napravi istu grešku kao i Savjet ministara, prihvatajući i takav uslov oko privatizacije.

– Sporazum je ratifikovan nakon nekoliko mjeseci, ali i tada su stranke iz Republike Srpske bile ne samo protiv ratifikacije, nego i protiv uvrštavanja ove tačke u dnevni red sjednice Predstavničkog doma- poručila je premijer Srpske.

(Agencije)