Vijesti 16.03.2016.

Cvijanović: Interes Srpske je da ima popis koji je validan

ČITANJE: 1 minuta
cvijanovic
Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da nije upoznata o istrazi Tužilaštva BiH o aktivnostima u vezi sa popisom stanovništva BiH, te istakla da je interes Srpske validan popis, koji je značajan za buduće planiranje.

-Tužilaštvo BiH ne obavještava predsjednika Vlade o svojim postupcima, prvi put čujem za to. Mislim da će se steći uslovi da Republika Srpska samostalno objavi rezultate popisa. Interes Srpske je da ima popis koji je validan, da imamo način kako da planiramo određene stvari, postoji niz značajnih pitanja i u ekonomskom i socijalnom i svakom drugom pogledu- rekla je Cvijanovićeva novinarima u Sarajevu.

Prema njenim riječima, neophodno je da rezultati popisa postoje.

-Ako smo uložili tolika sredstva i ako smo sve to obavili prije mnogo vremena, te ako cure neki rokovi, zašto se ne bismo dogovorili? Treba sjesti i dogovoriti se. Vjerujem da će doći do rješenja, to ne zavisi od nas- rekla je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da se ne smije dozvoliti da politika nadvlada nad stručnim stvarima.

-Tu su u pitanju brojke, metodologije, imamo zakon i preporuke. Svi moraju biti svjesni da je to dokument za dalji ekonomski i društveni razvoj važan za planiranje makroekonomije cijele BiH, izuzetno važan zbog upitnika EU- istakao je Zvizdić.

Centralni popisni biro, na sjednici održanoj 14. marta u Sarajevu, nije postigao dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva u BiH.

Zakonski rok za objavljivanje rezultata popisa stanovništva i domaćinstava u BiH, izvršenog 2013. godine, je 1. juli.

(Agencije)