Politika 23.06.2021.

CVIJANOVIĆ: Iskreno, dosta nam je više i retorike i ideologije Bakira Izetbegovića

ČITANJE: 2 minute

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je Bakir Izetbegović odavno jedan od najvećih faktora nestabilnosti u regiji i da njegova politika nastavlja da truje odnose i uništava šanse za pomirenje.

Na pitanje Srne da prokomentariše današnju Izetbegovićevu izjavu u vezi sa Kosmetom i Srpskom, Cvijanović je odgovorila da je previše, pa makar to bilo i od Bakira Izetbegovića.

Ako je nemoralno pričati o odvajanju, rekla je Cvijanovićeva, kako nije nemoralno voditi i dalje rat, samo drugim sredstvima, a očekivati zajednički život.

– U percepciji naroda u Republici Srpskoj, pod plaštom priče o pravljenju neke centralizovane tobože funkcionalnije BiH, krije se namjera pravljenja muslimanske države koja ne uvažava činjenicu da u njoj žive tri konstitutivna naroda sa istim pravima, ali i svojom vizijom kako treba da izgleda država ako je zajednička – rekla je predsjednica Srpske.

Ona je ocijenila da teško može da bude zajednička ako se čak ni žrtve ne tretiraju na isti način, a da ne pominje ostalo.

Cvijanović je upitala kakva je to država u kojoj je FBiH desetine hiljada penzionera ostavila bez prava na penziju iako su je zaradili prije rata na teritoriji iste te FBiH.

– To što Izetbegović optužuje one sa kojima bi navodno zajedno živio neće izbrisati sjećanje da se sa njegovom politikom povezuje učešće mudžahedina koji su na najbrutalniji način odsijecali glave i sijali smrt – rekla je predsjednica Srpske.

Cvijanović je naglasila da izjave Bakira Izetbegovića, pored toga što urušavaju odnose u BiH, predstavljaju i direktan atak na teritorijalni integritet Srbije, ali i degradiranje institucija BiH koje ne prepoznaju nikakav subjekt pod nazivom “Kosovo”, već isključivo južnu srpsku pokrajinu koja se zove Kosovo i Metohija.

– A ako već smatra da može dijeliti lekcije predsjedniku Srbije, mogao bi konačno da odgovori na pitanje ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Srebrenici i zašto počinioci i njihovi nalogodavci do danas nisu privedeni pravdi. Iskreno rečeno, dosta nam je više Bakirove i retorike i ideologije – poručila je predsjednica Republike Srpske.

Podsjećamo, Izetbegović je danas za kompleksne političke, bezbjednosne i ekonomske probleme u BiH optužio srpske kadrove predvođene SNSD-om, hrvatske i HDZ BiH, pa čak i dijelom bošnjačke opozicione, koje je nazvao izdajnicima.

Zaboljelo je Izetbegovića što je Vučić progovorio o nepravdi zapadnih sila koje se trude da Kosovo i Metohiju otcijepe od matice, dok brane potencijalnu nezavisnost Republike Srpske.

(Srna/SB)