Politika 02.03.2021.

CVIJANOVIĆ: Iz Milanovićeve izjave o BiH izuzimam Srpsku, mi ne ignorišemo koronu

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović oglasila se na Instagramu nakon izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je rekao da su u borbi protiv korone “najuspješniji su u BiH”.

“Pročitah izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o “uspješnosti” BiH u borbi protiv korone i vakcinaciji. Očekujem da u Sarajevu, po šablonu, ovo proglase napadom na suverenitet BiH i podrivanjem njenog ugleda. Neki bi rekli da je cinično, a neki da je u pitanju neobično komuniciranje.

Bilo kako bilo, iz date kvalifikacije izuzimam Republiku Srpsku jer kod nas korona postoji, a napravili smo i aranžmane za snabdijevanje vakcinama i otpočeli proces imunizacije.

Nije baš ni da u EU cvjetaju ruže po pitanju vakcinacije, ali dijagnoza za BiH je uglavnom sumorna i bez korone”, poručila je Željka Cvijanović.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je boravio u Istri te je na pitanje novinara komentarisao i borbu s epidemijom koronavirusa. Milanović se posebno osvrnuo na situaciju u BiH.

– I sve su vlade jednako uspješne i neuspješne. U cijeloj Europi, u cijelom svijetu. Naravno, najuspješniji su u Bosni i Hercegovini. Tamo niti je ko bolestan, niti ko umire, niti je ko u bolnicama, niti ko priča o tome, niti se ko vakciniše. To je to – odgovorio je predsjednik na pitanje novinara.

(SB)