Politika 14.09.2021.

CVIJANOVIĆ: Jačanje veza sa Srbijom prioritet za Srpsku (VIDEO)

ČITANJE: 3 minute

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je večeras da za Republiku Srpsku, jačanje veza sa Srbijom, kao i unapređenje saradnje, koja je danas intenzivnija nego ikada u prošlosti, ostaju prioritetni zadaci.

Cvijanović je u govoru na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Banjaluci rekla da se danas kada se u Srpskoj govori o jedinstvu ne misli na jednoumlje, niti na jednostranačje, već na okupljanje s ciljem zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

– Važan korak u očuvanju našeg identiteta biće usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u skupštinama Srbije i Republike Srpske. Zaštita identiteta je naš zajednički interes i naše neotuđivo pravo koje ostvarujemo bez namjere da bilo koga ugrozimo ili oštetimo. Naprotiv, želimo mir, stabilnost i prosperitet, kako našim građanima, tako i svima drugima u regionu – naglasila je Cvijanović.

 

Ona je dodala da će bez obzira na besmislene opstrukcije iz Sarajeva, biti nastavljena realizacija strateških projekata, poput izgradnje aerodroma u Trebinju, hidroelektrane Buk Bijela, kao i auto-puta Banjaluka – Beograd.

– I sigurno nikoga nećemo pitati ni u Sarajevu, ni bilo gdje u svijetu, da li ćemo dostojno obilježiti mjesto najmasovnijeg stradanja našeg naroda u istoriji gradeći svetilište i memorijalni centar u Donjoj Gradini – istakla je Cvijanović.

Ona je navela da je “naša obaveza da, cijeneći ono što nas je naučila prošlost, radimo u ime budućnosti”.

– Zato je važno da razvijamo Republiku Srpsku i da čuvamo njenu stabilnost – dodala je.

Prema njenim riječima, od kako je svijeta i vijeka, istorija svih naroda protkana je iskušenjima, porazima, stradanjima, ali i pobjedama i slavnim trenucima.

– Ipak, čini mi se da ni jednom narodu istorijska sudbina nije toliko ispreplela put iskušenja i stradanja sa putem pobjede i vaskrsa, kao našim sunarodnicima koji su na leđima iznijeli Cer, Kolubaru, albansku golgotu, plavu grobnicu i proboj Solunskog fronta – navela je predsjednica.

Ona je ukazala da današnji praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Republika Srpska i Srbija obilježavaju drugu godinu zaredom, u čast srpske vojske koja je prije tačno 103 godine, zajedno sa savezničkim snagama, krenula u odlučujući proboj Solunskog fronta s ciljem povratka okupiranim ognjištima i konačnog oslobođenja otadžbine.

Cvijanović je istakla da o posvećenosti, herojstvu i nadljudskim podvizima najbolje svjedoči to što je nezaustavljiva pobjednička vojska, slamajući usput otpor neprijatelja, za samo 45 dana prešla više od šest stotina kilometara.

Ona je dodala da se srpska trobojka ponovo zavijorila u Beogradu, ali i u Prištini, Nišu, Podgorici, Banjaluci, kao i u svim drugim krajevima oslobođene zemlje.

– Ovi junaci oslobodili su otadžbinu, a svima nama ostavili su i neprocjenjive istorijske lekcije. Јedna od najvažnijih govori o jedinstvu”, dodala je Cvijanović.

Ona je ukazala da su se rame uz rame sa sunarodnicima iz Šumadije, Pomoravlja, Raške, Kosova i Metohije i drugih dijelova Srbije, borili brojni dobrovoljci iz Hercegovine, Krajine, Like, Podrinja, Posavine, ostavljajući sve ideološke, političke, regionalne i druge razlike u sjeni svesrpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode.

– Neka nam ovaj praznik, sada i ubuduće, bude povod da slavimo slobodu i ponosno istaknemo našu zastavu. Neka nas podsjeti i na najslavnije stranice naše istorije, koje smo kao narod ispisali onda kada smo bili složni i jedinstveni. Živjela Republika Srpska! Živjela Srbija! – zaključila je predsjednica Srpske.

(SB)