Politika 05.05.2019.

CVIJANOVIĆ: Jasenovac – simbol genocida i ogromna istorijska rana

ČITANJE: 8 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je Jasenovac, kao mjesto najmasovnijeg stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, simbol genocida i ogromna istorijska rana koja nikada neće do kraja zacijeliti i da je nastao na stranicama mržnje, bolesne, mračne ideologije i konceptu istrebljenja.

“Stradanje koje se ovdje desilo više je od genocida, a ni pravna, ni moralna terminologija ne poznaju primjerenu kvalifikaciju za zlodjela, neljudskost i svirepost metoda kojima su vršene egzekucije ili za ideološko-politički koncept koji je iza toga stajao”, rekla je Cvijanovićeva u obraćanju prisutnima u Donjoj Gradini.

Ona je istakla da se strahota ovih zločina ne ogleda samo u zastrašujućem broju nevinih žrtava koje su ubijene na najsvirepiji način, već i u činjenici da se radilo o institucionalnom, unaprijed planiranom genocidnom projektu Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, čiji je krajnji cilj bio fizičko uništenje srpskog, kao i jevrejskog i romskog naroda.

Cvijanovićeva je napomenula da će u istoriji ostati zabilježeno da su se čak i po zlu čuveni nacisti zgražavali nad metodama koje su ustaše primjenjivale tokom masovnih egzekucija u logorima smrti, ali i za vrijeme brojnih drugih krvavih pohoda.

Istoričari tvrde, naglasila je Cvijanovićeva, da je po svireposti i brutalnosti Jasenovac bio daleko gori od Aušvica i drugih logora smrti u Evropi tokom Drugog svjetskog rata, kao i da su jedino na prostoru NDH postojali logori za djecu.

Ona je podsjetila da su u jasenovačkom sistemu logora smrti djeca ubijana na najmonstruozniji način, neka spaljivana, mnoga poklana, a mnoga su našla smrt u rijeci u koju su bacana uvezana po nekoliko njih u džakovima.

Cvijanovićeva je ukazala da vrhunac svireposti i monstruoznosti predstavlja upravo Jasenovac nastao na stranicama mržnje, bolesne, mračne ideologije i konceptu istrebljenja, koji su danas za normalnog čovjeka nepojmljive, ali upozoravajuće stvari.

“Jasenovac je, kao mjesto najmasovnijeg stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, simbol genocida i ogromna istorijska rana koja nikada neće do kraja zacijeliti, jer priča o Jasenovcu decenijama nije vjeorodostojno ispričana, žrtve nisu dobile pravdu koju zaslužuju, a ni ovo stratište nije dobilo potrebnu međunarodnu pažnju”, naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je podsjetila da će na osnovu dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika vlade Srbije i Republike Srpske zajednički finansirati izgradnju spomen-područja i memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, koja je bila najveće stratište jasenovačkog logora smrti, što će značajno doprinijeti njegovanju kulture sjećanja i promociji istine.

Predsjednik Srpske je napomenula da se, kada se priča o Jasenovcu i Donjoj Gradini, istovremeno govori i o Jadovnu, Prebilovcima, Drakuliću, Šargovcu, Motikama, Garavicama kod Bihaća, o Starom Brodu i Podrinju, kao i svim drugim mjestima krvavih i zastrašujućih ustaških pohoda.

Ova, i mnoga druga mjesta teških stradanja, dodala je ona, služila su kao decenijska opomena, ali i linija odbrane od nove golgote koja je prijetila devedesetih godina.

Cvijanovićeva je podsjetila da je ogromna cijena plaćena za slobodu i u proteklom ratu, ali je napomenula da bi bila i mnogo veća da nije bilo Republike Srpske zbog čega je važno čuvati i jačati njene institucije, a u okviru BiH očuvati balans potreban za normalnu koegzistenciju i saradnju.

“Mi danas živimo u slobodi i imamo Republiku Srpsku. Mir, stabilnost i razvoj su naši glavni politički ciljevi. Želimo da sarađujemo sa svima i da našoj djeci i budućim generacijama ostavimo bolje uslove za život i vrijeme koje će biti manje bremenito od vremena u kojem su živjele naše i ranije generacije”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, istorija ovog prostora je prepuna crno-bijelih percepcija, iskrivljenih slika i nametnutih stereotipa o krivcima i žrtvama i, nažalost, danas postoji veliko nerazumijevanje i u BiH i o BiH, ali je obaveza da se govori jezikom istine, pamti prošlost i poštuju žrtve da bi se odgovornije gradila budućnost.

“Masovni i stravični zločin koji se ovdje desio dodatno nas obavezuje u Republici Srpskoj da čuvamo i branimo slobodu, da izgrađujemo naše institucije i razvijamo naše društvo”, naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je zahvalila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Narodnoj skupštini i Vladi Srbije, jer zajedno sa Srpskom obilježavaju važne datume iz prošlosti, ali i za podršku koju Srbija pruža opštinama u Republici Srpskoj kroz finansiranje različitih projekata.

Ona je zahvalila i predsjedniku Vlade Srbije Ani Brnabić koja je i danas u Donjoj Gradini, prisutnim ambasadorima, dragim prijateljima iz Izraela i svim okupljenima.

“Važno je da smo zajedno i onda kad tugujemo i onda kad slavimo i da svakog dana zajedno koračamo u budućnost. Želim našoj djeci i onoj djeci koja će tek biti rođena mirnu, stabilnu i prosperitetnu Republiku Srpsku”, istakla je Cvijanovićeva.

Brnabić: Uložićemo veliku energiju da se žrtve ne zaborave

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Donjoj Gradini da će Srbija uložiti velike napore i energiju da njeguje uspomenu na žrtve logora Jasenovac da se ne bi zaboravio zločin u kojem su stradali nedužni ljudi, žene, djeca i straci.

Brnabićeva je istakla da je potrebno uložiti što veće napore da bi jasenovačke žrtve snažnije i odlučnije bile zaštićene od zaborava, kao i da se pokaže poštovanje prema njima.

“Zato ćemo uložiti značajna sredstva u obnovu i izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina na lično zalaganje i inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ovo će biti samo početak obnove sećanja i poštovanja”, rekla je Brbnabićeva obraćajući se tokom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Ona je napomenula da je obilježavanje Dana sjećanja obaveza, odgovornost i zalog za budućnost, u kojoj će se znati cijeniti život i sloboda, ljubav prema otadžbini, ali i ljubav i poštovanje prema drugom ljudskom biću bez obzira na vjeru, naciju, vjerovanje i sve različitosti.

“Naše prisustvo ovde je potreba i potvrda da nećemo zaboraviti užasno teška vremena koja je naš narod prolazio i preživeo, te uprkos svim tragedijama opstajao. Nećemo dozvoliti da se zaboravi zločin u kojem su stradali nedužni ljudi, žene, deca i starci”, rekla je Brnabićeva.

Ona je podsjetila da su decenijama razni ljudi i sistemi pokušavali da zataškaju činjenice o masovnosti i svireposti jasenovačkog sistema ustaških koncentracionih logora, od kojih je Donja Gradina najveća masovna grobnica.

“Da se ne bi događalo ono što se danas dešava – da se relativizuju karakter NDH kao jedne od najužasnijih tvorevina nacističkih vlasti u Evropi tog vremena, da se relativizuje postojanje, svirepost i masovnost Jasenovca, osnovna ljudskost nam nalaže da podignemo glas, bez ozira koje smo vere, nacije, gde smo rođeni i da li se i kako krstimo”, rekla je Brnabićeva.

Ona smatra da je potrebno svom snagom boriti se protiv prekrajanja istorije i relativizacije najgnusnijih zločina.

“Svakoga dana moramo insistirati na istini o Jasenovcu, te danas zahtevamo od vlasti država članica EU da ne dozvole neonacističke proslave sledbenika ustaškog pokreta, jer je upravo EU nastala na temeljima antifašističke borbe i uništenja političkih tvorevina nacizma”, rekla je Brnabićeva.

Dodik: Zadatak srpskog naroda mora biti očuvanje sjećanja na stradale

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora počinjen genocid i Holokaust nad više 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja što ne smije biti zaboravljeno i da je zato srpska država sinonim za slobodu srpskog naroda.

“Tek 27 godina obilježavamo ovo strašno stradanje koje se dogodilo prije više od 70 godina u Drugom svjetskom ratu. To govori da se htjelo sakriti strašno stradanje Srba, Jevreja i Roma, među kojima je bilo i 20.000 djece”, rekao je Dodik na obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

On je istakao da su djeca ubijana na najmonstruoznije načina, odnosno da su živa stavljana u vreće, koje su zavezane bacane u rijeku Savu.

“Zato ne mogu da zaboravim i oprostim ustaškom režimu za ono što su uradili našem narodu”, poručio je Dodik.

On je napomenuo da zadatak srpskog naroda mora biti očuvanje sjećanja na stradale u jasenovačkom sistemu logora.

Dodik smatra važnim to što Republika Srpska i Srbija zajedno obilježavaju Dan sjećanja na stradanje jasenovačkih žrtava, napominjući da je od izuzetnog značaja što će u Donjoj Gradini biti veliki memorijalni kompleks da bi sjećanje na nevino stradale bilo sačuvano.

(Srna)