Politika 13.10.2022.

Cvijanović: Kontaminirana CIK-PDP-SDS koalicija

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je, prema svemu viđenom, jasno da je Partija demokratskog progresa /PDP/ svojom kontaminacijom kontaminirala i Centralnu izbornu komisiju /CIK/, pa je morala donositi nezakonite i kontaminirane naredbe utemeljene na “šokantnim medijskim naslovima” umjesto na zakonu i činjenicama.

“Koliko puta smo već čuli od dvojca /Branislav/ Borenović-/Jelena/ Trivić da je izborni proces kontaminiran? Po svemu viđenom, uključujući i prepisku u `vajber` grupi PDP-a, koju je `proslavila` Smiljana Babić Moravac, jasno je da je kontaminiran prvenstveno PDP i da je ta partija svojom kontaminacijom kontaminirala i CIK, pa je morao donositi nezakonite i kontaminirane naredbe utemeljene na `šokantnim medijskim naslovima` umjesto na zakonu i činjenicama”, navela je Cvijanovićeva na “Instagramu”.

Ona je istakla da se kontaminacija CIK-a vidi i po tobože davanju, a onda uskraćivanju prava televizijama da adekvatno prate današnje ponovljeno kontrolno prebrojavanje jer se tome usprotivio PDP, odnosno potpredsjednik te stranke Igor Crnadak.

“Nas ne interesuje kakve cipele imaju brojači i posmatrači, već šta piše na glasačkom listiću i da li se to ispravno bilježi ili CIK prekraja izbornu volju naroda”, napisala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je riječ o novoizmišljenoj, zakonu nepoznatoj kategoriji “ponovljenog kontrolnog” prebrojavanja koje CIK dočekuje u haosu kojeg je dopunila sinoćnja posjeta Kristijana Šmita prostorijama CIK-a.

“U međuvremenu, o navodno nedostajućim glasačkim listićima u Doboju, prozborili su i CIK – /predsjednik tog tijela Suad/ Arnautović i PDP – /predsjednik te stranke Branislav/ Borenović, a odgovorili im gradonačelnik /Boris/ Jerinić i predsjednik GIK-a Doboj, jasno poručivši da lažu.. Lagalo se i o spaljivanju glasačkih listića – ispostavilo se lažnih”, navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je ocijenila da razlike unutar opozicije, ipak, postoje, zavisno od toga da li je riječ o totalnoj ili djelimičnoj kontaminaciji.

Prema njenim riječima, dok je PDP u potpunosti kontaminiran uticajem svojih stranih mentora, kod SDS-a je riječ samo o internoj kontaminaciji, gdje oni rade jedni protiv drugih, ali je samo manji broj pojedinaca kontaminiran spoljnim faktorima.

“Tu, primjera radi, /zamjenik predsjednika SDS-a Milan/ Radović dijeli pred izbore uputstvo za glasanje sugerišući biračima da biraju samo njega i Trivićevu, a zaboravio na /Mirka/ Šarovića, a opet Šarović i prije i poslije izbora pravi kombinatoriku da sebe nekako smjesti u Savjet ministara jer zna da ne može stići do Predsjedništva BiH. To je ta kontaminirana CIK – PDP – SDS koalicija”, istakla je Cvijanovićeva.

(Srna)