Politika 11.06.2024.

Cvijanović: Miran i stabilan ambijent osnovna pretpostavka razvoja i prosperiteta

ČITANJE: 1 minuta

U okviru radne posjete Republici Tadžikistan srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović učestvovala je danas na 3. međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Voda za održivi razvoj” za period od 2018 – 2028 godine.

Tokom obraćanja učesnicima, Cvijanović je istakla da ova tema, od koje dugoročno zavisi budućnost čovječanstva, nije zastupljena u svjetskoj javnosti u mjeri u kojoj to njen značaj nalaže.

Ona je konstatovala da je svijet u velikom neredu, te da su trenutno u fokusu ratovi, krize i geopolitički rivaliteti koji su potisnuli sve ostale teme i goruće izazove sa kojima se suočava veliki broj država i naroda.

Naglasila je da je miran i stabilan ambijent osnovna pretpostavka razvoja i prosperiteta, kako na globalnom, tako i na nivou pojedinačnih zemalja.

U svom govoru, srpski član Predsjedništva je ocijenila da domaći hidropotencijali predstavljaju veliku razvojnu šansu i još uvijek nedovoljno iskorišten resurs.

Ona je istakla da zbog toga razvojni planovi u velikoj mjeri počivaju upravo na investicijama u oblasti energetike čiji je regionalni i globalni značaj danas veći nego ikada u prošlosti.

Cvijanović je ukazala na značaj realizacije ovih energetskih projekata, uz punu svijest institucija o neophodnosti zaštite životne sredine.

Ovom prilikom, ona je izrazila zahvalnost organizatorima na pozivu i uloženim naporima sa ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj vode kao nezamjenjivog i vitalnog resursa za budućnost čovječanstva.