Cvijanović: MMF nije tražio likvidaciju Banke Srpske

zeljka cvijanovic

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da bi u junu mogao da bude odobren aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, nakon čega bi uslijedilo povlačenje novca i istakla da predstavnici ove finansijske institucije u pregovorima u Vašingtonu nisu tražili likvidaciju Banke Srpske i superviziju banaka na nivou BiH.

Cvijanovićeva je napomenula da je, prije odbrenja aranžmana potrebno da u prvoj polovini maja Misija MMF-a dođe u BiH, te ocijenila da su pregovori sa MMF-om u Vašingtonu bili uspješni.

“Bilo je mnogo spekulacija o tome koje su stvarne teme koje smo imali na sastancima /u Vašingtonu/, a ja ću odmah reći da niko nije pričao o likvidaciji Banke Srpske”, rekla je Cvijanovićeva večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je naglasila da je u Vašingtonu bilo riječi o načinu uređenja bankarskog sektora donošenjem bolje legislative koja se odnosi i na banke i na Agenciju za bankarstvo, a u okviru toga jedno od otvorenih pitanja jeste i sudbina Banke Srpske.

“Predstavnici MMF-a rekli su da je za njih dobro i jedno i drugo rješenje. Naravno da oni više vole likvidaciju jer je to za njih brži proces i jednostavnija procedura, ali isto tako moram da kažem da su oni ranije kroz razgovore koje smo imali prihvatili varijantu da se ide u transformaciju banke”, rekla je Cvijanovićeva, dodajući da je rješenje ovog pitanja na pomolu i da ono ne zavisi ni od Vlade, ni od MMF-a.

Ona je naglasila da su tokom razgovora sa MMF-om dobijene sugestije u vezi sa transformacijom Banke Srpske.

“Način na koji je to /predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis/ Zvizdić predstavio ne odgovara stvarnosti, zato što se razgovaralo i o jednom i o drugom rješenju”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je najvažnije da su predstavnici MMF-a rekli da je prihvatljivo i jedno i drugo rješenje uz ubrzanje procedura, te da je Vlada Srpske saglasna sa tim stavom MMF-a.

“Vlada je i ranije govorila da mi želimo da transformišemo Banku Srpske u jednu sasvim novu finansijsku organizaciju i upravo tu su vođeni razgovori sa MMF-om na koji način urediti jednu takvu organizaciju, odnosno čime ona može, a čime ne može da se bavi”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, trenutno je potpuno jasna slika šta treba raditi i pod hitno ući u procedure, na šta je Vlada potpuno spremna u onoj mjeri u kojoj jeste njena uloga. Cvijanovićeva je demantovala i navode da je MMF tražio superviziju banaka na nivou BiH.

“Na razgovorima koje smo imali u Vašingtonu niko nije rekao da je uslov da se bankarska supervizija stavi na nivo BiH što znači da se uspostavi jedinstvena agencija za bankarstvo na nivou BiH”, rekla je Cvijanovićeva, dodajući da je tako nešto možda Zvizdićeva želja.

Predsjednik Vlade Srpske naglasila je da je na sastancima sa predstavnicima MMF-a bilo riječi o tome kako ojačati cjelokupni bankarski sektor, kako donijeti adekvatno zakonodavstvo, na čemu se uveliko radi, a pri čemu se uvažavaju sugestije MMF-a.

“Zašto ne jedinstvena supervizija na nivou BiH? Prvo zato što imate ustavnu barijeru i to bi bilo prenošenje neadležnosti, a niko ne želi da to radi. Tu imate i određene ekonomske implikacije jer bi to značilo da se sve banke i njihova sjedišta prenose u Federaciju BiH, odnosno u Sarajevo, čime se gubi jedna snažna ekonomska poluga u Republici Srpskoj”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da naprosto nije tačno da se problemi neće dešavati ako se supervizija stavi na jedno mjesto, te da to potvrđuju iskustva Srbije, Hrvatske i Slovenije.

“Riječ je o tome kako donijeti adekvatne propise da rizike smanjite na minimum”, istakla je Cvijanovićeva i dodala da je Vlada Srpske apsolutno opredijeljena da radi na tome.

Ona je dodala da su predstavnicima MMF-a prezentovani nova strategija razvoja Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, te reforme koje se odnose na novi način odlučivanja i pravila plasmana u IRB-u.

“Oni su time zadovoljni. Tu postoji visok stepen saglasnosti na koji način pristupiti IRB-u u budućem periodu kako bi on zaista polučio sve potrebne rezultate, bio podrška raznim sektorima, jačanju privrede”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da u Vašingtonu niko nije pomenuo superviziju na noivou BiH kao uslov, niti je rekao da je isljučivo likvidacija Banke Srpske uslov da se kreće naprijed. Cvijanovićeva je istakla da su sugestije MMF-a u vezi sa Bankom Srpske dragocjene, te podsjetila da je, osim o bankarskom sektoru, u ranijem periodu sa MMF-om razgovarano i o Zakonu o radu i drugim zakonima i mjerama.

“U okviru Reformske agende definisali smo tačno šta treba da se dešava sa cjelokupnim javnim sektorom i uošte nigdje ne piše, ni tamo, niti u bilo kakvim uslovima MMF-a da morate da krešete penzije i plate, da morate da stegnete maksimalno kaiš”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da i Vlada sama želi racionalizaciju javnog sektora, ali da to ne znači otkaze i smanjenje plata.

(Agencije)

NEMA POVRIJEĐENIH Sudar kamiona i automobila u krugu “Čajaveca”

Na parkingu između tržnog centra Konzuma i Vajkikija u krugu Čajevca desila se saobraćajna nesreća u kojoj se učestvovali kamion “Euroexpresa” i automobil “Golf”. Do nesreće je došlo oko 14 časova. Povrijeđenih nije bilo, a na automobilu je pričinjena manja materijalna šteta. Policija se trenutno nalazi na mjestu nesreće. (SrpskaCafe)

PORUKA SUZANE RADANOVIĆ Majka Davida Dragičevića nazvala opozicionare “bagrom”

Imam nešto da poručim „opoziciji“. Vidim da se pokušavaju uvući među članove „Pravde za Davida“, kao oni bi da pomognu narodu, napisala je na Fejsbuku Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića. – E, ovako, izbore ste dobili na konto pravde za Davida i predali svojim jaranima u poziciji, vidjeli smo šta se poslije dešavalo.

DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska slijedi Srbiju, neće pristati na članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska slijedi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO. On je istakao daje NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posljedice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod

ZAVRŠEN MEMORIJALNI TURNIR RADIVOJ KORAĆ: OKK Beograd najbolji u Banjaluci

Košarkaši OKK Beograd pobjednici su 16. memorijalnog turnira Radivoj Korać “Banjaluka 2019” za igrače do 21 godine, a osim odlične igre beogradskom tima turnir u Banjaluci obilježio je lom noge Danila Vukajlovića. Drugo mjesto na turniru, koji je završen u nedjelju, zauzela je aleksandrovačka Igokea, treći banjalučki Borac, a četvrti Ruki, takođe iz Banjaluke. “Dvije

MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu. U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena. Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge,

CVIJANOVIĆEVA SA BRNABIĆEVOM Saradnja RS i Srbije na visokom nivou

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić da je institucionalna saradnja Srpske i Srbije na izuzetno visokom nivou, te izrazila zadovoljstvo zbog toga da zajedničke projekte realizuju predviđenom dinamikom. Cvijanovićeva je na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, navela da je

UJEDINJENA SRPSKA Pisali PIK-u, traže da izborna volja građana RS bude ispoštovana

Ujedinjena Srpska traži od Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ da pomogne da bude ispoštovana izborna volja građana Republike Srpske i što prije otklonjena blokada formiranja Savjeta ministara, te pokrenut rad Parlamentarne skupštine BiH. Ova partija je u pismu PIK-u podsjetila da su građani Srpske izabrali svoje predstavnike na nivou BiH, ali da osam