Politika 29.05.2021.

CVIJANOVIĆ: Može Incko da priča besmislice, on je odlazeći visoki predstavnik

ČITANJE: 1 minuta

Sve oko Valentina Incka je besmisleno, istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović reagujući na Inckovu najavu da će njegov nasljednik imati ofanzivniji pristup u BiH.

– Zamislite vi odlazite odavde i onda zadajete dnevni red nekom novom visokom predstavniku, a potrošili ste ovdje silne pare međunarodne zajednice koje su se knjižile da je to pomoć BiH. Bili ste ovdje nekih 10-12 godina, vrijeđali kad god ste mogli Republiku Srpsku a onda zadajete dnevni red nekom drugom – rekla je Cvijanović, prenosi RTRS.

Predsjednica Srpske je poručila da Srpska ne prihvata nametnuta rješenja.

– Može Incko da priča šta želi. On je odlazeći, nekredibilni predstavnik međunarodne zajednice – navela je ona.

Istakla je da visoki predstavnik kao prvo mora da bude izabran u skladu sa procedurom koja je propisana.

– Zna se kako je ona propisana i Dejton je predvidio jasno šta je to mandat visokom predstavnika, na koji način od stupa na scenu i biva imenovan. Činjenica da je BiH jedan veliki eksperiment i da se nastavlja taj eksperimentalni pristup – rekla je ona.

Ponovila je da BiH nisu potrebni visoki predstavnici, ali dodaje, ako nije došlo vrijeme da se ugasi kancelarija OHR-a, ona mora da bude u okviru svog mandata.

Podsjećamo, Incko je u današnjoj izjavi, direktno sugerisao svom nasljedniku da može da koristi ovlašćenja koja mu omogućavaju da nameće odluke i kažnjava.

(SB)