Politika 06.12.2022.

CVIJANOVIĆ: Na samitu u Tirani svi saglasni da nema EU bez Zapadnog Balkana

ČITANJE: 3 minute

Opšta ocjena današnjeg Samita u Tirani jeste da nema Evropske unije bez Zapadnog Balkana, rekla je za RTRS srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

– Takođe, ocjena je da se mora izaći iz onih nejasnih formulacija o evropskoj perspektivi, već da se mora nešto konkretno raditi i jedan od tih konkretnih koraka upravo i jeste ono što predstoji, a oni očekuju da će to zaista biti zeleno svjetlo za dobijanje kandidatskog statusa za BiH – naglasila je Cvijanović.

Istakla je da ohrabruje opredijeljenost da se prema Zapadnom Balkanu pristupi na jedan realniji način nego što je do sada bio slučaj.

– Raduje što su rekli da je postala i određena nepravda možda i prema cijelom Zapadnom Balkanu, ali više puta su pomenuli BiH – navela je Cvijanović, prenosi RTRS.

“BiH nikad bliže kandidatskom statusu”

Danas su u EU zadovoljni činjenicom da smo proveli izbore, da smo ušli u razgovore koji su ozbiljni u formiranju vlasti, a da će u Republici Srpskoj za nekoliko dana biti sve završeno, poručila je poslije Samita u Tirani za RTRS Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

– Sada je daleko realnija slika nego što je to bio ranije slučaj. To je samo po sebi dovoljno za dobijanje statusa kandidata. Nikada nismo bliži dobijanju kandidatskog statusa. Očigledno da su geopolitičke okolnosti ubrzale aktivizam da se pristupi Zapadnom Balkanu na odgovorniji način – poručila je Cvijanovićeva u našem Dnevniku plus.

U svjetlu razgovora u Tirani srpski član Predsjedništva imao je i razgovore sa liderima nekoliko zemalja regiona.

– Krajnje je vrijeme da niko nikome ne blokira projekte. Opredjeljenost svih u regiji je da te projekte i šanse koje nam se ukazuju gledamo kao zajedničke, i to je veliki pomak – istakla je Cvijanović.

Po načinu na koji su vođeni razgovori, ističe da nije bilo pritisaka na aktere.

– Ovo su do sada najrelaksiraniji razgovori bez pritisaka i vidim volju da EU posmatra Zapadni Balkan kao partnera. Optimista sam da će polovinom decembra biti dodjeljen kandidatski status BiH – naglasila je Cvijanovića.

Cvijanovićeva je dodala da postoji i problem nelegalnih migracija.

– EU želi da produbi saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, da se definišu određene strategije i da ih se svi pridržavaju – istakla je Cvijanovićeva.

Sa Đukanovićem o odnosima BiH i Crne Gore

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarali su danas u Tirani o prilikama za saradnju u energetici, vodoprivredi i daljem turističkom povezivanju.

Sastanak je održan na marginama Samita EU-zapadni Balkan, a sagovornici su zajednički ukazali na značaj dobrosusjedskih odnosa naročito na njihovu perspektivu na polju ekonomije, izgradnju infrastrukture i bolje saobraćajne povezanosti, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Đukanović je čestitao Cvijanovićevoj na preuzimanju dužnosti predsjedavajuće Predsjedništva BiH.

Cvijanovićeva je visoko ocijenila odnose dvije zemlje u bilateralnoj ravni i u kontekstu integracije u EU i upućenosti jednih na druge kroz razmjenu iskustava i rezultate koje je Crna Gora ostvarila na evropskom putu.

Tokom susreta razmijenjene su informacije i o unutrašnjim prilikama u zemljama, a ocijenjeno je da je stabilnost preduslov za napredak društva i evropsku budućnost regiona.

Đukanović je istakao da se u Crnoj Gori sa prijateljstvom i poštovanjem gleda na sadašnjost i budućnost međudržavnih odnosa, na temeljima zajedničkih strateških ciljeva.

“Želimo evropsku budućnost za naše države i narode”, istakao je Đukanović, prenosi Srna.

(SB)