Politika 25.10.2021.

CVIJANOVIĆ: Ne daj Bože da nam budućnost kroje ekstremisti poput Izetbegovića

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su veoma bombastične izjave o ratu kojima Bakir Izetbegović nastoji da mobiliše međunarodni faktor.

To su i bolesne ideološke izjave koje pokazuju da u toj Izetbegovićevoj glavi, ali i drugim takvim glavama, stanuje rat i da bi bili u stanju ratovati da bi konačno došli do koncepta unitarizacije i dominacije u čemu ih je spriječio upravo Dejtonski sporazum – rekla je Cvijanovićeva upitana da prokomentariše Izetbegovićevu izjavu da “ako ljudi hoće da žive, moraju biti spremni da umiru, ako hoće mir, moraju biti spremni na rat”, te da, kako kaže, bosanske patriote nemaju alternativu.

Ona je istakla da oni zato i razgrađuju Dejtonski sporazum, a nažalost s njima u tome neskriveno učestvuju i njihovi strani pomagači.

– To što on plaši međunarodnu javnost nekom velikom Srbijom je jeftini trik da se ne bi pričalo o pravljenju muslimanske države umotane u koncept neke tobože funkcionalne BiH u kojoj bi multietničnost bila svedena na dekor za prikazivanje spoljnom svijetu – rekla je predsjednik Srpske osvrnuvši se na Izetbegovićevu izjavu da će sasvim sigurno ući u sukob da ne bi “Tomašica, Srebrenica, Brčko bili dio neke velike Srbije, a ne BiH”.

– Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i šta činiti da se ne dijeli BiH. Nas njegovi ratovi i ideološki planovi ne interesuju. Interesuje nas Ustav i ono što je on dao Republici Srpskoj i ne daj Bože da budućnost zavisi od takvih ekstremista poput njega – poručila je predsjednik Srpske.

(Srna/SB)