Cvijanović: Nema razloga za paniku, sva postojeća prava biće zaštićena

zeljka cvijanovic
zeljka cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema razloga za paniku među radnicima zbog usvajanja novog zakona o radu Srpske, jer su sva postojeća prava zaštićena zakonom.

– Nije istina da će radnicima biti ukinuta ranije stečena prava, to je laž.  Sindikat može koristiti različite metode da mobiliše svoje članstvo ako žele da se odazovu protestima, to je legitimno- rekla je Cvijanovićeva komentarišući navode o širenje panike među prosvjetnim radnicima da će navodno novim zakonom o radu izgubiti sva dosadašnja prava, te da zbog toga sindikalne vođe na njih vrše pritisak da moraju da izaću na proteste.

Prije početka Skupštine Unije udruženja poslodavaca Srpske, Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da su zakonom zaštićena prava koja se odnose na minuli rad, na plaćenu pauzu, kao i činjenica da će sve tri strane potpisati opšti kolektivni ugovor.

– Samim tim što je Vlada dio te priča postoji garancija da će biti potpisan opšti kolektivni ugovor, za šta je sindikat uvijek izražavao strahove da će to izostati ukoliko budu samo dvije strane- naglasila je premijer Srpske.

Ona je ponovila da je Vlada jasno iznijela stav i poslodavcima i sindikatu da će njeno glavno opredjeljenje biti povećanje minimalne plate.

– Kada uporedimo naše zakonsko rješenje sa drugima, ono je kompatibilno sa onim u Srbiji poprilično, ali je mnogo blaže u odnosu na Federaciju BiH i nekorektno je bilo tvrditi da nam je MMF pisao zakon- poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su sva prava radnika zaštićena zakonom, ali obim određenih prava zavisiće od sposobnosti socijalnih partnera da ih ispregovaraju, odnosno od sposobnosti sindikata da se izbori za obim određenih prava kada bude razgovarao sa Vladom i poslodavcima i tu Vlada ne može preuzimati nikakvu odgovornost.

Prema njenim riječima, Vlada je dovoljno odgovornosti preuzela na sebe činjenicom da je morala da štiti određena prava i da se ponaša, kao što su je poslodavci i optužili, kao sindikat, s obzirom na to da nije bilo druge strane u pregovorima, odnosno treće – sindikata.

– Nema razloga ni za nikakvu paniku, prava su zaštićena zakonom, a obim određenih prava zavisiće od umješnosti socijalnih partnera, odnosno i sindikata da ih odbrani i da zagovara ispravne stvove, te se za njih izbori argumentima- istakla je premijer Srpske.

Ona je rekla je da će učestvovati u radu sjednice Unije udruženja poslodavaca, jer je prirodno i logično da Vlada učestvuje u razgovorima sa svim socijalnim partnerima.

– Nisu izostali razgovori ni sa sindikatom, neće ni sa poslodavcima. To su naši prirodni partneri, tu nema nikakve dileme- rekla je Cvijanović.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatran i Prijedlog zakona o radu biće održana 28. decembra.

Savez sindikata Republike Srpske najavio je da će organizovati proteste uoči sjednice Narodne skupštine.

(Agencije)

PROTEST ZBOG NAJAVLJENIH MJERA U BEOGRADU: Neredi ispred Skupštine Srbije

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mjera na suzbijanju virusa korona oteo se večeras poslije 22 sata kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred skupštine, pale baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta. Ispred skupštine je haos, a kada je masa nagrnula na skupštinu, policija

Predstavnički dom izglasao izmjene Izbornog zakona za Mostar

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras u Sarajevu po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji će omogućiti provođenje lokalnih izbora u Mostaru. Riječ je o zakonu koji će, kada ga usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, građanima Mostara omogućiti da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa. Za

Đoković se vratio treninzima

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković trenirao je na terenu svog teniskog centra na Dorćolu. Srpski igrač se tako, poslije tačno dvije nedelje koliko je proveo u izolaciji, vratio na teren. Novak tenis nije igrao praktično od Adrija tura u Zadru, koji je prekinut poslije saznanja da jedan od učesnika, Bugarin Grigor Dimitrov, ima virus korona.

DODIK: Nebojša Šešlija dobra opcija za pobjedu u Istočnoj Ilidži

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da opština Istočna Ilidža zaslužuje da ima pravo vođstvo, da korespondira sa republičkim i gradskim organima vlasti i da pokuša učiniti sve da riješi važne infrastrukturne probleme kako bi obezbijedila što bolje uslove za sve stanovnike ove lokalne zajednice. Dodik je, pozdravljajući večeras potpisani koalicioni sporazum sedam političkih stranaka

PLAŽE U CRNOJ GORI PUSTE: Konobar u smjeni zaradio svega 1 evro (FOTO)

Sezona u Crnoj Gori nikada nije doživjela ovakav krah, usljed pandemije koronavirusa i zatvaranja granica. Društvenim mrežama kruže fotografije pustih plaža. Tako je, recimo, plaža u Bečićma potpuno prazna, a ne samo što na ležaljkama nema nikoga, već je sve potpuno pusto, prenosi Kurir. Gepostet von Podgoricki vremeplov am Dienstag, 7. Juli 2020 Ugostitelji se žale

DRVAR: Odblokiran magistralni put, građani poručili da će nastaviti proteste

Magistralni put Drvar – Bosansko Grahova, koji je danas nekoliko stotina Drvarčana blokiralo u znak protesta zbog otpada iz Italije koji je dovezen na područje opštine Drvar, večeras je odblokiran.  Okupljeni građani su poručili da će protesti biti nastavljeni sve dok otpad ne bude uklonjena sa područja ove opštine. Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla

JEDAN RADNIK ZARAŽEN Korona virus i u Parlamentu BiH

Korona virus ušao je u Parlamentarnu skupštinu BiH, a prema informacijama koje su Patriji potvrđene iz Službe za zajedničke poslove jedna osoba zaražena je virusom kovid-19. Navodno je riječ o zapolenom u Sektoru za finansije Parlamentarne skupštine BiH. U BiH je do danas registrovano 5.621 lice inficirano virusom korona, preminulo je 207 osoba, a oporavilo