Vijesti 25.12.2015.

Cvijanović: Nema razloga za paniku, sva postojeća prava biće zaštićena

ČITANJE: 3 minute
zeljka cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema razloga za paniku među radnicima zbog usvajanja novog zakona o radu Srpske, jer su sva postojeća prava zaštićena zakonom.

– Nije istina da će radnicima biti ukinuta ranije stečena prava, to je laž.  Sindikat može koristiti različite metode da mobiliše svoje članstvo ako žele da se odazovu protestima, to je legitimno- rekla je Cvijanovićeva komentarišući navode o širenje panike među prosvjetnim radnicima da će navodno novim zakonom o radu izgubiti sva dosadašnja prava, te da zbog toga sindikalne vođe na njih vrše pritisak da moraju da izaću na proteste.

Prije početka Skupštine Unije udruženja poslodavaca Srpske, Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da su zakonom zaštićena prava koja se odnose na minuli rad, na plaćenu pauzu, kao i činjenica da će sve tri strane potpisati opšti kolektivni ugovor.

– Samim tim što je Vlada dio te priča postoji garancija da će biti potpisan opšti kolektivni ugovor, za šta je sindikat uvijek izražavao strahove da će to izostati ukoliko budu samo dvije strane- naglasila je premijer Srpske.

Ona je ponovila da je Vlada jasno iznijela stav i poslodavcima i sindikatu da će njeno glavno opredjeljenje biti povećanje minimalne plate.

– Kada uporedimo naše zakonsko rješenje sa drugima, ono je kompatibilno sa onim u Srbiji poprilično, ali je mnogo blaže u odnosu na Federaciju BiH i nekorektno je bilo tvrditi da nam je MMF pisao zakon- poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su sva prava radnika zaštićena zakonom, ali obim određenih prava zavisiće od sposobnosti socijalnih partnera da ih ispregovaraju, odnosno od sposobnosti sindikata da se izbori za obim određenih prava kada bude razgovarao sa Vladom i poslodavcima i tu Vlada ne može preuzimati nikakvu odgovornost.

Prema njenim riječima, Vlada je dovoljno odgovornosti preuzela na sebe činjenicom da je morala da štiti određena prava i da se ponaša, kao što su je poslodavci i optužili, kao sindikat, s obzirom na to da nije bilo druge strane u pregovorima, odnosno treće – sindikata.

– Nema razloga ni za nikakvu paniku, prava su zaštićena zakonom, a obim određenih prava zavisiće od umješnosti socijalnih partnera, odnosno i sindikata da ih odbrani i da zagovara ispravne stvove, te se za njih izbori argumentima- istakla je premijer Srpske.

Ona je rekla je da će učestvovati u radu sjednice Unije udruženja poslodavaca, jer je prirodno i logično da Vlada učestvuje u razgovorima sa svim socijalnim partnerima.

– Nisu izostali razgovori ni sa sindikatom, neće ni sa poslodavcima. To su naši prirodni partneri, tu nema nikakve dileme- rekla je Cvijanović.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatran i Prijedlog zakona o radu biće održana 28. decembra.

Savez sindikata Republike Srpske najavio je da će organizovati proteste uoči sjednice Narodne skupštine.

(Agencije)