Cvijanović: Nema razloga za paniku, sva postojeća prava biće zaštićena

zeljka cvijanovic
zeljka cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema razloga za paniku među radnicima zbog usvajanja novog zakona o radu Srpske, jer su sva postojeća prava zaštićena zakonom.

– Nije istina da će radnicima biti ukinuta ranije stečena prava, to je laž.  Sindikat može koristiti različite metode da mobiliše svoje članstvo ako žele da se odazovu protestima, to je legitimno- rekla je Cvijanovićeva komentarišući navode o širenje panike među prosvjetnim radnicima da će navodno novim zakonom o radu izgubiti sva dosadašnja prava, te da zbog toga sindikalne vođe na njih vrše pritisak da moraju da izaću na proteste.

Prije početka Skupštine Unije udruženja poslodavaca Srpske, Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da su zakonom zaštićena prava koja se odnose na minuli rad, na plaćenu pauzu, kao i činjenica da će sve tri strane potpisati opšti kolektivni ugovor.

– Samim tim što je Vlada dio te priča postoji garancija da će biti potpisan opšti kolektivni ugovor, za šta je sindikat uvijek izražavao strahove da će to izostati ukoliko budu samo dvije strane- naglasila je premijer Srpske.

Ona je ponovila da je Vlada jasno iznijela stav i poslodavcima i sindikatu da će njeno glavno opredjeljenje biti povećanje minimalne plate.

– Kada uporedimo naše zakonsko rješenje sa drugima, ono je kompatibilno sa onim u Srbiji poprilično, ali je mnogo blaže u odnosu na Federaciju BiH i nekorektno je bilo tvrditi da nam je MMF pisao zakon- poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su sva prava radnika zaštićena zakonom, ali obim određenih prava zavisiće od sposobnosti socijalnih partnera da ih ispregovaraju, odnosno od sposobnosti sindikata da se izbori za obim određenih prava kada bude razgovarao sa Vladom i poslodavcima i tu Vlada ne može preuzimati nikakvu odgovornost.

Prema njenim riječima, Vlada je dovoljno odgovornosti preuzela na sebe činjenicom da je morala da štiti određena prava i da se ponaša, kao što su je poslodavci i optužili, kao sindikat, s obzirom na to da nije bilo druge strane u pregovorima, odnosno treće – sindikata.

– Nema razloga ni za nikakvu paniku, prava su zaštićena zakonom, a obim određenih prava zavisiće od umješnosti socijalnih partnera, odnosno i sindikata da ih odbrani i da zagovara ispravne stvove, te se za njih izbori argumentima- istakla je premijer Srpske.

Ona je rekla je da će učestvovati u radu sjednice Unije udruženja poslodavaca, jer je prirodno i logično da Vlada učestvuje u razgovorima sa svim socijalnim partnerima.

– Nisu izostali razgovori ni sa sindikatom, neće ni sa poslodavcima. To su naši prirodni partneri, tu nema nikakve dileme- rekla je Cvijanović.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatran i Prijedlog zakona o radu biće održana 28. decembra.

Savez sindikata Republike Srpske najavio je da će organizovati proteste uoči sjednice Narodne skupštine.

(Agencije)

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan

TRG KRAJINE: Otvorena “Zimska varoš”, manifestacija će trajati mjesec dana

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je večeras na banjalučkom Trgu Krajine turističku manifestaciju „Zimska varoš“, koja će trajati mjesec dana. „Građani će imati priliku da se u narednih mjesec dana ovdje zabave, pronađu neke ugostiteljske, turističke i trgovinske sadržaje – rekao je Radojičić novinarima nakon otvaranja ove manifestacije. Radojičić je rekao da će prvi put na

Grupa “Pravda za Davida” od sutra stranka pod imenom “Pokret pravde”

Osnivačka skupština političke organizacije “Pokret pravde” će biti održana sutra u Banjaluci.  “Pokret pravde“ nastaje, kako su naveli, kao politički oblik djelovanja članova neformalne grupe “Pravda za Davida“. U Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe “Pravda za Davida”, čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18.

PAVIĆ: Do ponedjeljka ime ministra iz redova DNS-a

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da DNS želi jedno od tri ministarska mjesta u Savjetu ministara i da je sa tim stavom upoznao predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju.