Politika 28.11.2018.

CVIJANOVIĆ: Nemam povjerenje u pravosuđe BiH

ČITANJE: 1 minuta

 Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da aposlutno nema povjerenje u pravosuđe BiH, te da nije optimista kada je riječ o predstojećem izricanju drugostepene presude Naseru Oriću, komandantu Armije RBiH u Srebrenici, i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, optuženima da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunarac ubili trojicu zarobljenih Srba.

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Prnjavoru da je tradiconalno nepovjerljiva prema pravosuđu BiH, ne zato što je to njena politička odluka ili stav, već da prethodna iskustva pokazuju da u pomenutim institucijama ne postoji ili ne stanuje pravda.

“Gledala sam mnogo takvih primjera. Imali smo mnogo dokaza, svjedoka i situacija… To su ljudi koji su oslobađani pred međunarodnim i domaćim pravosuđem i vidjeli smo kako to izgleda”, rekla je Cvijanovićeva, koja je danas u Prnjavoru uručila ključeve stanova za 14 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u okviru projekta njihovog stambenog zbrinjavanja u toj opštini.

Ona je istakla da, uprkos svemu, institucije Republike Srpske u svakom slučaju i predmetu /ratnih zločina/ moraju da preduzimaju određene radnje.

“Upućeni smo uvijek na ono što su sugestije Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i prema njihovim sugestijama i ostale institucije reaguju”, rekla je Cvijanovićeva.

Izvor portala “Principa” tvrdi da će Orić i Muhić, kojima je suđenje obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu i odredilo novi pretres “zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka”, ponovo biti oslobođeni krivice za zločine počinjene nad Srbima.

(Srna)