Politika 18.11.2015.

Cvijanović: Očekujem novi aranžman sa Svjetskom bankom

ČITANJE: 3 minute
cvijanovic vasington
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da očekuje da će sa Svjetskom bankom biti postignut novi aranžman, kao vrsta budžetske podrške koja je i ranije postojala.

– Mi smo iskazali naše zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, svim projektima koje smo do sada zajedno realizovali. Očekujemo da ćemo imati, takođe, novi DPL aranžman, jednu vrstu budžetske podrške koju smo i ranije imali od Svjetske banke, ali isto tako da će oni biti uključeni u sve oblasti koje su navedene- rekla je sinoć Cvijanovićeva nakon razgovora sa predstavnicima Svjetske banke u Vašingtonu.

Ona je istakla da je Republika Srpska posebno zainteresovana za oblast restrukturisanja javnih preduzeća, prvenstveno “Željeznica”, ali da očekuje pomoć i za neke druge kompanije.

– Takođe, kad je riječ o oblasti zdravstva, za sve reforme u oblasti zdravstva koje moramo provesti, a u pitanju je oblast povezivanje staža, očekujemo da ćemo dobiti određenu podršku. Mislim da smo to na neki način finalizirali u odnosu na sve prethodne dogovore- istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, podrška Svjetske banke će se sigurno manifestovati i kada je riječ o reformi javne uprave. “Upoznali smo ih šta su obje entitetske vlade uradile”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su Svjetska banka, MMF, kao i EU, sastavni dio tog aranžmana, odnosno cjelokupne reformske agende. “Mi očekujemo da, kad ispunimo svoje obaveze, i oni ispune svoja obećanja u narednom periodu”, navela je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je istakla da je razgovor bio vrlo konstruktivan i da je ovo bila finalizacija svega što je do sada rađeno.

– Sve su ovo oblasti o kojima smo razgovarali, šta smo uradili na unapređenju poslovne klime. Mi smo ih upoznali ispred Republike Srpske šta smo sve uradili- navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je sa predstavnicima Svjetske banke razgovarano zato što će podrška Svjetske banke biti vezana za sve reforme koje se sprovode, a koje su vrlo jasno identifikovane u Reformskoj agendi.

Cvijanovićeva je rekla da su premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ona sa ministrima finansija analizirali jednu po jednu oblast i definisali svoje obaveze u sprovođenju određenih mjera koje su manje-više u proceduri da se ide na obezbjeđivanje nove podrške Svjetske banke.

Prema njenim riječima, Novalić je iznio šta su namjere federalne Vlade kada je riječ o dijelu reformi koje su u Srpskoj već sprovedene, a odnose se na sistem registracije novih preduzeća, kao i sve druge aktivnosti u vezi sa poboljšanjem poslovne klime nakon što je Federacija usvojila Zakon o radu.

– Oni su svoju pažnju usmjerili na izjednačavanje određenih obaveza između dva entiteta s obzirom da je Srpska već uradila taj dio posla- dodala je Cvijanovićeva.

U razgovoru su učestvovali direktor za strategije i operacije Svjetske banke Mariam Šerman, direktor za zemlje jugoistočne Evrope Elen Goldštajn i šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjana Proskurjakova.

(Agencije)