Politika 10.09.2015.

Cvijanović: Opozicija se raspada, osipa im se i ono malo što su imali

ČITANJE: 5 minuta

zeljka cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je vlast u Srpskoj aposlutno stabilna i da je tako od uspostavljanja parlamentarne većine i formiranja Vlade nakon prošlogodišnjih izbora.

Cvijanovićeva je istakla da Vlada Srpske, uprkos teškim vremenima i složenoj eokonomsko-finansijskoj situaciji kojom je cijela regija opterećena, uspijeva realizovati planirane projekte i aktivnosti.

– To, naravno, ne ide uvijek željenom dinamikom, ali bitno je da nismo odustali ni od jednog značajnijeg projekta, niti smo smanjivali prava i davanja iz budžeta. Što se tiče političkih prilika, smatram da smo i tu u prednosti u odnosu na drugi entitet ili nivo BiH, jer vlast Republike Srpske počiva na jasnoj parlamentarnoj koalicionoj većini, istestiranoj u prethodna dva mandata, što garantuje stabilnost institucija – navela je Cvijanovićeva za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Podsjetivši da je opozicija u jednom periodu nametala tezu kako su navodno blizu da preuzmu većinu u parlamentu, Cvijanovićeva je istakla da se desilo zapravo suprotno, jer je počelo da se osipa i ono čime su ranije raspolagali.

Ona je rekla da će Vlada nastojati da ispuni sve obaveze do kraja godine uprkos tome što nije dobila tranšu MMF-a skoro godinu dana i učiniće sve da budžetski korisnici ne trpe veće posljedice zbog izostanka sredstava MMF-a.

– Tranše MMF-a ne dobijamo skoro godinu dana, jer su izostale one koje smo trebali povući krajem prošle godine i one nakon toga, pa smo opet živjeli, isplaćivali plate, penzije, izvršavali tekuće obaveze, servisirali dug i po pravilu, više vraćali duga, nego što smo se zaduživali. Izostanak sredstava od MMF-a jeste otežao izvršenje obaveza, i problema jeste bilo, ali smo funkcionisali – naglasila je premijer Srpske.

Na pitanje da li očekuje podršku partnera u Narodnoj skupštini Srpske za izglasavanje izmjena Zakona o radu, Cvijanovićeva je rekla da je taj zakon sastavni dio Reformske agende, koju su usvojili svi nivoi vlasti, i gotovo sve političke partije, jer je svaka od njih u vladajućem bloku na nekom od nivoa vlasti.

– Prema toj logici, trebalo bi da sve te partije podrže izmjene zakona, ali ne očekujem da će, na primjer, SDS i PDP-NDP, iako su zdušno podržali Reformsku agendu u Savjetu ministara, podržati taj zakon i u Narodnoj skupštini Srpske – dodala je Cvijanovićeva.

Komentarišući tvrdnje sindikata da izmjenama ovog zakona bitno slabe pozicije radnika, premijer Srpske je rekla da umjesto što se spekuliše o nekim navodno pogubnim rješenjima u zakonu, a da ih niko nije ni vidio, bilo bi korisnije da sindikat, poslodavci i Vlada, u partnerstvu i govoreći konkretnim jezikom, rade na traženju rješenja koja će biti dobra, ali i realna i održiva.

– Jednostavno, mislim da je odbijanje da se razgovara propuštanje prilike da se do takvih rješenja i dođe. Nikom nije namjera da slabi pozicije radnika, već da se uvaži realnost u kojoj funkcionišemo, i da se utvrde prioriteti, a smatram da to prevashodno znači – imati radno mjesto i dobiti zarađenu platu na koju se plaćaju porezi i doprinosi – pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da Vlada Republike Srpske još nije utvrdila dinamiku donošenja tog zakona, iako su u par navrata analizirali postojeće odredbe i upoređivali ih sa zakonskim rješenjima zemalja u okruženju, tako da je potpuno otvoren prostor za razgovor sa socijalnim parnterima, ali i za jednu širu raspravu.

Govoreći o opravdanosti zahtjeva za povećanje PDV-a i drugih mjera kako bi se namakla nedostajuća sredstva, premijer Srpske je rekla da jedino u BiH nikako nije došlo do povećanje stope PDV-a, dok su to činile sve zemlje u okruženju, kao i zemlje EU tokom prethodnih godina.

“Neke su to činile i više puta od početka ekonomske krize, očito da bi time nadomjestile nedostajuća sredstva, koristeći to kao jednu od mjera fiskalne konsolidacije. Opredjeljenje Vlade Republike Srpske je da imamo diferenciranu stopu, pri čemu bi se niža stopa primjenjivala na osnovne prehrambene proizvode, dječiju hranu i odjeću, lijekove”, rekla je ona.

Cvijanovićeva je navela da se sa tim ne slaže MMF, koji smatra da treba zadržati jedinstvenu stopu, a u okviru praćenja realizacije Reformske agende izvršiti i procjenu u vezi sa eventualnim povećanjem PDV-a.

Što se tiče reforme penzijskog sistema, Cvijanovićeva je rekla da je MMF naveo da Republika Srpska treba da nastavi sa reformom, a da FBiH treba da uđe u reformu koju je Srpska izvršila prije par godina.

Ona je naglasila da redovnost isplate penzija u Republici Srpskoj tokom svih ovih godina krize nije bila ugrožena, a u prethodne dvije godine uspjelo se, kroz nekoliko koraka, povećati penzije za više od 11 odsto.

– Sve to, naravno, nije dovoljno, ali smo pokazali spremnost da radimo na poboljšanju materijalnog statusa najstarijeg stanovništva. Sa reformom će se ići dalje, a paralelno mora da se jača privreda, ali i rad kontrolnih organa kako bi se poboljšala naplata doprinosa i suzbijala siva ekonomija, a predviđena je i reorganizacija Fonda PIO i prelazak na trezorsku isplatu penzija – najavila je Cvijanovićeva, istakavši da, u svakom slučaju, smanjenje penzija nije opcija, a redovnost isplate će biti obezbijeđena i u narednom periodu.

(Večernji list)