Politika 20.01.2016.

Cvijanović: Opoziciji ne odgovaraju nikakvi izbori

ČITANJE: 3 minute
zeljka cvijanovic
Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović ocijenila je da je zahtjev opozicije o prijevremenim izborima, raspuštanju skupštine i podnošenju ostavke predsjednika Srpske Milorada Dodika isprazna priča jer opoziciji uopšte ne odgovaraju bilo kakvi izbori, ni redovni ni prijevremeni, ni parlamentarni, ni predsjednički.

– Oni bi najradije da izbjegnu i dolazeće lokalne izbore, pa su im i stranci nastojali pomoći idejom da se prolongira mandat postojećih lokalnih skupština i načelnika za dvije godine do narednih opštih izbora 2018. godine- rekla je Cvijanovićeva Srni.

Ona je dodala da opozicionari čitaju iste analize i ankete kao i predstavnici vladajuće koalicije, i znaju da nikad nisu lošije stajali, te istakla da neki, najglasniji među njima, ne bi bili u stanju ni da ponovo dobiju poslanički mandat i tačno znaju koliko bi načelničkih pozicija u opštinama bili u stanju da zadrže.

– Oni ne žele izbore, već nered i galamu, jer znaju gdje im je mjesto nakon krajnje nesposobnosti koju su pokazali na lokalnom nivou i podaništva koje su pokazali u Sarajevu- naglasila je Cvijanovićeva.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu opozicije da će bojkotovati rad u skupštinskim odborima ako dođe do smjene Milanka Mihajilice sa mjesta predsjednika skupštinskog Odbora za bezbjednost, Cvijanovićeva je napomenula da je sve to već viđeno – i bojkot Narodne skupštine Srpske i njihove šetnje i izlasci sa sjednica i čupanje mikrofona.

– Baš kao što je viđeno i to kako ti opozicionari nakon zasjedanja Narodne skupštine trče u ambasade da odnesu skupštinske zaključke i isplaču se na ramenu ponekog ambasadora, obično onih koji se ježe i na pomisao o Republici Srpskoj- navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, da je gospodin Mihajilica, kao predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Srpske, bio vođen profesionalizmom, a ne politikanstvom, on bi pozdravio akciju MUP-a umjesto što je širio laži o tome kako su počinioci pripadnici ličnog obezbjeđenja predsjednika Republike i predsjednika Vlade, i sasvim drugačije bi se ponašao kad je taj isti Odbor raspravljao o upadu Sipe i pretresu policijske stanice u njegovom Novom Gradu.

– Bilo kako bilo, institucije Srpske će nastaviti da rade i obavljaju svoje zadatke kao i do sada, bez obzira na to šta će raditi opozicija- kategorična je Cvijanovićeva.

Govoreći o zahtjevu opozicije da ostavku podnese ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i Vlada Srpske nakon što je uhapšena grupa specijalaca zbog počinjenog razbojništva i pljačke, Cvijanovićeva je napomenula da je upravo MUP Srpske rasvijetlio taj slučaj i pohapsio počinioce, pri tome “čisteći” i sopstvenu strukturu.

– Ako je negdje postojala politička odgovornost i ako je neko trebalo da ode, onda je to Savjet ministara nakon pokušaja atentata na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici. Ali, oni niti su otišli, niti su razriješili taj slučaj u kojem je jedan strani državnik bio gotovo linčovan i životno ugrožen, a bezbjednosne agencije na nivou BiH potpuno neefikasne- navodi Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodala da je, za razliku od toga, MUP Srpske rasvijetlio slučaj razbojništva i pljačke, pokazavši efikasnost, profesionalnost, ali i opredijeljenost da se uhvati u koštac sa tim teškim krivičnim djelom, “čisteći” i sopstvene redove.

(Agencije)