Cvijanović: Osnovni problem u funkcionisanju BiH- nedostatak dijaloga

Zeljka-Cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je osnovni problem u funkcionisanju BiH nedostatak unutrašnjeg političkog dijaloga, ali i ogromno nepovjerenje koje je u Srpskoj nastalo zbog stalnih pokušaja iz Sarajeva da bude oslabljena njena pozicija.

Cvijanovićeva je potvrdila odlučnost institucija Srpske da ne poštuju odluku Ustavnog suda BiH o proglašavanju 9. januara – Dana Republike Srpske, neustavnim praznikom, ističući da ova odluka predstavlja dokaz da pravosudne isntitucije BiH ne rade u korist pomirenja.

– Odluka Ustavnog suda BiH bila je potpuno neprimjerena i nedorasla. Ta odluka je samo dodatno zakomplikovala političku situaciju, napravila dodatne turbulencije i još više produbila jaz među narodima- izjavila je Cvijanovićeva za “Pres Republika Srpska”.

Ona je ocijenila da je 2015. godina bila složena, ali ne samo zbog onog što se dešavalo, već i zbog problema koji su akumulirani tokom dvije decenije, pa je zbog toga izgledalo kao da su neke stvari došle na naplatu.

– BiH nije dalje odmakla od onoga šta je bila. Nivo unutrašnjeg dijaloga BiH pokazao je brojne slabosti i nedostatke, a to je opet rezultiralo nezadovoljstvom i nepovjerenjem. Odluka Ustavnog suda BiH dodatno je usložila političku situaciju, a ovaj sud je počeo da na određeni način preuzima ulogu koju je imao OHR- smatra Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da se ono što je nekada radio OHR sada pokušava nadomjestiti odlukama Ustavnog suda BiH, što “očigledno čini srećnim pojedine Evropljane”.

Premijer Srpske je naglasila da je razumljiva odluka institucija Republike Srpske, ali i pojedinaca i visokih funkcionera Srpske da složno ustanu u odbranu Dana Republike Srpske koji nikog ne vrijeđa.

– Očigledno je da u političkom Sarajevu postoje neke druge namjere. To su neutralisanje, sklanjanje u stranu ili uništavanje svega što pokazuje da je Republika Srpska postojala i prije nego što je verifikovana Dejtonskim mirovnim sporazumom- istakla je Cvijanovićeva.

Osvrćući se na kritike opozicije u vezi sa budžetom Srpske, Cvijanovićeva je pojasnila da će se u bilo kom budžetu u regionu teško prepoznati stvari od suštinskog razvojnog karaktera jer su svi dominantno socijalni, te navela da je budžet Srpske diktiran različitim faktorima.

Ona je rekla da sa Savezom sindikata Srpske nije bilo sukoba u vezi sa Zakonom o radu, već je bilo različitih mišljenja.

– Iako osuđujem neke stvari, koje su bile u vezi sa samim donošenjem Zakona, uopšte ne mogu da zamjerim Sindikatu što je odlučio da se suprotstavi donošenju tog zakona na jedan način-rekla je Cvijanovićeva, dodajući da bi bilo puno racionalnije i normalnije da su učestvovali u pregovorima.

Cvijanovićeva je naglasila da je njena obaveza bila da pokuša na sve načine da održi socijalni dijalog i da je Vlada je to pokazivala razgovorima.

– To su bili maratonski pregovori i rekla sam da ne postoji nijedan premijer i vlada u regionu koji bi toliko vremena posvetili sindikatu- istakla je Cvijanovićeva i dodala da nije zadovoljna načinom na koji su protesti vođeni.

Ona je ponovila da rekonstrukcija Vlade nije bila tema ni na jednom ozbiljnom sastanku koalicionih partnera, iako smatra da je u današnje vrijeme sasvim realno da u periodu od četiri godine budu promijenjeni određeni ministri.

– Zadovoljna sam radom Vlade u cjelini i ne mogu pojedinačno da odvajam ministarstva- kaže Cvijanovićeva.

(Press)

Usklađivanja sa novim pravilima: Vrtići i igraonice radiće pod strožim pravilima

Kako treba da izgledaju vrtić i igraonice, njihova unutrašnjost i dvorište, raspored prostorija – sve je do detalja definisano Pravilnikom o standardima i normativima za predškolsku oblast. Pravilnik propisuje optimalan broj djece u vrtiću – 75 do 100, odnosno četiri vaspitne grupe.  Usklađivanja sa novim pravilima, biće neminovna. “Obavezna prostorije kada govorimo o unutrašnjem prostoru

Socijalisti za demografsku obnovu Srpske

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka organizovao je javni skup i predavanje na temu demografske obnove i mjera populacione politike Republike Srpske. Prisutni su imali priliku da saznaju više o mjerama populacione politike od vođe tima za demorafsku obnovu, profesora Draška Marinkovića, a govorili su i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović i predsjednik gradskog

Počinje realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovaće sutra u Banjaluci zvaničnom početku realizacije projekta “Škole za 21. vijek” u Srpskoj. Zvanični početak realizacije ovog projekta planiran je za 9.00 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz resornog ministarstva. Projekat “Škole za 21. vijek” sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju

Slavlje Banjaluka Voleja

Odbojkašice Banjaluka Voleja trijumfovale su na međunarodnom turniru “Trofej Banjaluke 2019.” Domaće igračice su u subotu u sportskoj dvorani “Borik” u prvom kolu nadigrale italijansku Alta Frate da bi izgubile od SIP Šempetera. U nedjelju su nadigrale Osijek bez izgubljenog seta i zaslužile epitet najboljeg tima. Odbojkašica Banjaluke Volej Milica Šorak izabrana za najkorisnijeg igrača

Takmičarke AK Banjaluka 2. u Sarajevu

Predvođene kapitenom Slađanom Tomaš (1500m) takmičarke AK Banjaluka su na ekipnom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu osvojile 2. mjesto. Osim kapitena ekipu su predstavljale: Nika Popić (100m, 300m), Sara Vukić (dalj, 100m pr.), Anđela Bajić (kugla, koplje), Marija Mršić (600m), Maria Lukajić (vis) i štafeta 4×100 u sastavu: Sara Vukić, Jovana Zebić, Anđela Bajić i

Izvlačenje prvih dobitnika nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji”

Nagradna igra ulazi u završnu fazu, kada počinje izvlačenje prvih dobitnika. Koverte, koje su više od dva mjeseca stizale u Pošte Srpske, dostavljene su u studio RTRS-a, gdje će večeras od 20.15 časova, uz direktan prenos , biti izvučene nagrade. Pogledajte nagradni fond čija ukupna vrijednost iznosi 543.347,20 KM: Stan broj 55 površine 53,15 m2,