Cvijanović: Osnovni problem u funkcionisanju BiH- nedostatak dijaloga

Zeljka-Cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je osnovni problem u funkcionisanju BiH nedostatak unutrašnjeg političkog dijaloga, ali i ogromno nepovjerenje koje je u Srpskoj nastalo zbog stalnih pokušaja iz Sarajeva da bude oslabljena njena pozicija.

Cvijanovićeva je potvrdila odlučnost institucija Srpske da ne poštuju odluku Ustavnog suda BiH o proglašavanju 9. januara – Dana Republike Srpske, neustavnim praznikom, ističući da ova odluka predstavlja dokaz da pravosudne isntitucije BiH ne rade u korist pomirenja.

– Odluka Ustavnog suda BiH bila je potpuno neprimjerena i nedorasla. Ta odluka je samo dodatno zakomplikovala političku situaciju, napravila dodatne turbulencije i još više produbila jaz među narodima- izjavila je Cvijanovićeva za “Pres Republika Srpska”.

Ona je ocijenila da je 2015. godina bila složena, ali ne samo zbog onog što se dešavalo, već i zbog problema koji su akumulirani tokom dvije decenije, pa je zbog toga izgledalo kao da su neke stvari došle na naplatu.

– BiH nije dalje odmakla od onoga šta je bila. Nivo unutrašnjeg dijaloga BiH pokazao je brojne slabosti i nedostatke, a to je opet rezultiralo nezadovoljstvom i nepovjerenjem. Odluka Ustavnog suda BiH dodatno je usložila političku situaciju, a ovaj sud je počeo da na određeni način preuzima ulogu koju je imao OHR- smatra Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da se ono što je nekada radio OHR sada pokušava nadomjestiti odlukama Ustavnog suda BiH, što “očigledno čini srećnim pojedine Evropljane”.

Premijer Srpske je naglasila da je razumljiva odluka institucija Republike Srpske, ali i pojedinaca i visokih funkcionera Srpske da složno ustanu u odbranu Dana Republike Srpske koji nikog ne vrijeđa.

– Očigledno je da u političkom Sarajevu postoje neke druge namjere. To su neutralisanje, sklanjanje u stranu ili uništavanje svega što pokazuje da je Republika Srpska postojala i prije nego što je verifikovana Dejtonskim mirovnim sporazumom- istakla je Cvijanovićeva.

Osvrćući se na kritike opozicije u vezi sa budžetom Srpske, Cvijanovićeva je pojasnila da će se u bilo kom budžetu u regionu teško prepoznati stvari od suštinskog razvojnog karaktera jer su svi dominantno socijalni, te navela da je budžet Srpske diktiran različitim faktorima.

Ona je rekla da sa Savezom sindikata Srpske nije bilo sukoba u vezi sa Zakonom o radu, već je bilo različitih mišljenja.

– Iako osuđujem neke stvari, koje su bile u vezi sa samim donošenjem Zakona, uopšte ne mogu da zamjerim Sindikatu što je odlučio da se suprotstavi donošenju tog zakona na jedan način-rekla je Cvijanovićeva, dodajući da bi bilo puno racionalnije i normalnije da su učestvovali u pregovorima.

Cvijanovićeva je naglasila da je njena obaveza bila da pokuša na sve načine da održi socijalni dijalog i da je Vlada je to pokazivala razgovorima.

– To su bili maratonski pregovori i rekla sam da ne postoji nijedan premijer i vlada u regionu koji bi toliko vremena posvetili sindikatu- istakla je Cvijanovićeva i dodala da nije zadovoljna načinom na koji su protesti vođeni.

Ona je ponovila da rekonstrukcija Vlade nije bila tema ni na jednom ozbiljnom sastanku koalicionih partnera, iako smatra da je u današnje vrijeme sasvim realno da u periodu od četiri godine budu promijenjeni određeni ministri.

– Zadovoljna sam radom Vlade u cjelini i ne mogu pojedinačno da odvajam ministarstva- kaže Cvijanovićeva.

(Press)

Petković pozvao na ukidanje “bijelog hljeba”

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas da je u skupštinsku proceduru uputio dva nacrta zakona čijim će usvajanjem biti ukinut “bijeli hljeb” za izabrana i postavljena lica koja pola godine nakon prestanka mandata imaju pravo na platu, plaćene poreze i doprinose. “Riječ je o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o statusu

ŠERANIĆ: Interesi pacijenata moraju biti na prvom mjestu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je Srni da zaštita i interesi pacijenata moraju da budu prioritet u radu zaposlenih u zdravstvenom sistemu. “Pacijentima u zdravstvenim ustanovama garantovano je pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite, uz poštovanje najvišeg mogućeg standarda ljudskih prava i vrijednosti. Oni imaju pravo na fizički i psihički integritet

ZADOVOLJNI: Narodnu i univerzitetsku biblioteku RS svakodnevno posjeti oko 500 korisnika

Otvaranjem „Sobe sjećanja na Petra Kočića“ u Biblioteku svakodnevno dolaze posjetioci koji imaju priliku da pogledaju savremenu, interaktivnu postavku, te novi pristup koji su bibliotekari dali tumačenju života i rada ovog velikog pisca. Kako kažu u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, posjetioci pozitivno reaguju i imaju želju da postavku ponovo posjete, da sa sobom

Kićo moler oglasom vratio vjeru u ljude! (FOTO)

Moler Kićo iz Banjaluke ponudio je besplatno svoje usluge porodicama sa bolesnom djecom i onima koji imaju četvoro ili više potomaka.  Humani moler je svoju ponudu objavio na popularnoj grupi Oglašavanje Banja Luka na društvenom mreži Facebook, na opšte oduševljenje pratilaca. Ovaj humani Banjalučanin svima nam je još jednom napravio podsjetnik da je naša dužnost

BRANIO SE ĆUTANJEM Darku Goliću predložen pritvor

Darku Goliću, načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, koji je osumnjičen za obljubu nad nemoćnim licem, predložen je pritvor, potvrdio je njegov advokat Jevto Janković, a odluku će donijeti Osnovni sud u Banjaluci. Prema riječima advokata, Golić je rekao da nije uradio to za šta ga sumnjiče i da rade na tome kako bi

SAŠA KONDIĆ: Neka nam se jave svi kojima je RK “Borac” dužan

Proteklih dana u centru sportske pažnje našao se Rukometni klub Borac m:tel, a povod nisu bili rezultati na terenu, već smjena sportskog direktora Dejana Unčanina što je na površinu izvuklo sve probleme koje “crveno-plavi” imaju sa svojim igračkim legendama. Prvi čovjek Banjalučana Saša Kondić kaže da je svjestan tih problema, ali i da je lično