Politika 23.04.2021.

Cvijanović: Srpska je stabilna, ali je BiH nestabilna

ČITANJE: 5 minuta

BiH u kojoj niko nikome nije neprijatelj, u kojoj se nikome ne oduzimaju prava i u kojoj slušaš sagovornika šta govori jeste BiH u kojoj se može kretati i napredovati, izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanović je rekla da je Republika Srpska stabilna, ali da je nestabilna BiH, te da bi bilo daleko lakše da se živi u okruženju gdje se može osjetiti stabilnost na nekom širem terenu.

– U ovakvoj državi se to ne može, ako imate takvu ostrašćenost i ako postoji oni kojima u glavi stanuje rat. Nema iskrenih odnosa, razumijevanja, želje da se prevaziđu određeni problemi, da se iz prošlosti izvuku pouke i vidimo kako pragmatično možemo da organizujemo budućnost. Ne govorim o budućnosti punoj ljubavi, ali moramo biti praktični i pragmatični i koristiti sve ono što imamo da bi dva entiteta živjela u miru, da bi funkcionisali i koristili moguće pogodnosti koje se nalaze na nivou BiH. To je moja vizija suživota. A vizija u kojoj vas neko maltretira, mrcvari, ne da vam da živite, da se finansijski oporavite, politički da djelujete stabilno… ne priznajem takvo okruženje, zato što je to opterećenje, a ne olakšanje – naglasila je Cvijanović.

Ona je za Televiziju Prijedor rekla da se o tome mora otvoreno pričati, iako je svjesna da sa druge strane nema sagovornika, zato što su navikli da uvijek naprave galamu, oslone na rame nekog stranca i traže da neko brani one vrijednosti koje ne stanuju u BiH.

– Republika Srpska ide naprijed i to nervira mnoge. Ne smijemo zaustavljati razvoj Republike Srpske – poručila je predsjednica Srpske.

Ona je navela da ne vidi nikakav napredak BiH.

– Mi imamo visokog predstavnika koji kaže da je Republika Srpska opterećenje za BiH. To je bezobrazluk. Sprega političkog Sarajeva i međunarodne zajednice je takva da brani neki suverenitet i teritorijalni integritet – rekla je Cvijanović, upitavši “kakav suverenitet mi branimo u zemlju u kojoj visoki predstavnik može da radi to što radi”?

Cvijanović je rekla da država pokazuje svoj suverenitet i integritet i to da nešto dobro radi onda kada sve drži u svojim rukama.

Cvijanović: Planirana realizacija brojnih projekata u Prijedoru

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Prijedor jedan od najvažnijih gradova u Srpskoj u kojem je, uz podršku lokalne i republičke vlasti, planirana realizacija brojnih infrastrukturnih projekata.

Podsjetivši da su širom Srpske izgrađene brojne bolnice, Cvijanović je rekla da su bile i određene intervencije kada je riječ o bolnici u Prijedoru, ali da treba napraviti još bolje uslove za pacijente i zdravstvene radnike.

– Kada je riječ o putnoj infrastrukturi, pored strateški važnog projekta, kao što je auto-put, mi smo se dogovorili da zađemo u mjesne zajednice i da neke druge putne komunikacije stavimo u bolju funkciju. To bi trebalo da znači bolju povezanost mještana koji žive u određenim mjesnim zajednicama sa centrom grada. Preko auto-puta, sam grad biće bolje povezan sa Banjalukom i dalje prema Srbiji. Naša strateška opredjeljenost je da sve tačke u Republici Srpskoj povežemo putevima, auto-putevima, brzim saobraćajnicama – istakla je Cvijanović.

Ona je za Televiziju Prijedor navela da je dogovorena izgradnja vrtića u ovom gradu, za šta je kao predsjednica Republike posebno zainteresovana i gdje može dati svoj doprinos.

– S obzirom da postoji veliki broj roditelja koji čekaju mjesto za svoju djecu u vrtiću, taj problem moramo otkloniti da bi oni lakše mogli da se organizuju – rekla je Cvijanović i dodala da se u Prijedoru postepeno otklanjanjaju i problemi i nedostaci kada je riječ o školskim objektima.

Ona je dodala da je prilikom nedavne posjete ovom gradu obećala pomoć za sanacija određenih školskih objekata kako bi i seoska područja imala iste uslove u odnosu na gradske sredine.

– Nastojimo punom parom da povežemo raspoložive kapacitete republičkih i gradskih institucija, i da se ti rezultati vide. Imam zaista velika očekivanja kada je riječ o Prijedoru koji ima kapacitet, potencijal, stratešku i geografsku važnost. U Prijedoru prepoznajem opredijeljnost da napravimo dodatne iskorake kako bi poboljšanje osjetio svaki Prijedorčanin – istakla je Cvijanović.

Ona je navela da postoji snažna opredijeljenost gradskih vlasti da vrate Ljubiji sve što je moguće od sadržaja i uslova za život, te da u tome imaju njenu, kao i podršku Vlade Republike Srpske, jer stanovnici Ljubije to zaslužuju.

– Razvijajući Srpsku, vodimo računa da se infrastrukturni projekti realizuju širom Republike i da nijedna sredina ne bude izostavljena. Ljubija u bivšoj zemlji nije bila malo mjesto i njoj treba vratiti sve što je moguće, od sadržaja i izgleda, jer prilično tužno djeluju mnoge stvari koje sam vidjela na licu mjesta – rekla je Cvijanović, navodeći da će gradska i republička vlast zajedno raditi i razvijati Ljubiju.

Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da su na čelu Prijedora mladi ljudi.

– Prepoznajem tu energiju i upornost u Prijedoru i dajem podršku toj mladoj ekipi i želim da Prijedor osjeti blagodeti dobre, tijesne saradnje između Republike i Grada – istakla je predsjednica Srpske.

(Srna/A.M.)