Politika 16.11.2015.

Cvijanović: Podržati dejtonsku strukturu BiH

ČITANJE: 3 minute
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je, na konferenciji “20 godina Dejtona – Mogućnosti za napredak reformskih procesa u BiH” u Vašingtonu, da se dejtonska decentralizovana struktura dobro uklapa u prevladavajuće trendove i prakse širom Evrope, da promoviše ekonomski rast i da je treba podržati.

Cvijanovićeva je prvog dana konferencije rekla da je posljednjih 20 godina evropski put korišten za djelovanje visokih predstavnika na štetu entiteta zbog čega su bile česte blokade i zastoji u ispunjavanju pojedinih obaveza.

“Većinu vremena bili smo svjedoci snažnih nastojanja, na čelu sa visokim predstavnikom, da se nametne centralizacija uprkos zakonskom okviru koji je uspostavljen ugovorom i Ustavom i rezultati su bili krajnje štetni po BiH”, rekla je Cvijanovićeva u Centru za transatlantske odnose Univerziteta “DŽon Hopkins” na panel–diskusiji “Reformska agenda: put ka sticanju statusa kandidata za članstvo u EU – Novi aspekti u domaćoj politici BiH”, na kojoj je govorio i premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić.

Cvijanovićeva je dodala da Republika Srpska provodi Program reformi EU za BiH i da je reformska agenda u potpunosti kompatabilna sa Ekonomskom politikom Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Govoreći o ekonomskim reformama, Cvijanovićeva je naglasila da je Republika Srpska među prvima u regionu počela reforme u oblasti poslovne registracije, uključujući novi sistem koji omogućava registraciju preduzeća za svega tri dana, što je Evropska komisija ocijenila kao značajan napredak u oblasti unapređenja privrednog ambijenta.

Ona je istakla opredijeljnost Vlade Republike Srpske da provodi reforme u fiskalnoj oblasti, s ciljem jačanja odgovornosti, finansijske discipline, suzbijanja sive ekonomije i rada na crno, čime će se omogućiti veće zapošljavanje, fleksibilnost i produktivnost i investiranja u infrastrukturu.

Cvijanovićeva je poručila i da Vlada, u saradnji sa međunarodnim finansijskim organizacijama, radi na reformama u zdravstvenoj oblasti, i da sa socijalnim partnerima vodi intenzivne razgovore o inoviranju radno–pravnog zakonodavstva, što treba doprinijeti zaštiti prava radnika, eliminisanju rada na crno, te suzbijanju izbjegavanja obaveza.

S obzirom na to da su ekonomske reforme u nadležnosti entiteta, Cvijanovićeva je dodala da vlade Republike Srpske i FBiH imaju dobru saradnju i da zajednički preduzimaju aktivnosti na ujednačavanju i donošenju sličnih rješenja u ekonomskoj oblasti, ali i po pitanju saradnje sa međunarodnim finansijskim organizacijama.

Govoreći o djelovanju Suda i Tužilaštva BiH, Cvijanovićeva je podsjetila da Republika Srpska već dugo godina nastoji da reformiše institucije na nivou BiH koje su nedjelotvorne, neefikasne ili suprotne Ustavu BiH, a posebno institucije pravosuđa, koje je nametnuo visoki predstavnik.

Prema njenim riječima, planirani referendum Republike Srpske zaštićen je Ustavom BiH i međunarodnim pravom, a svaki pokušaj nepoštivanja prava na referendum kojim se traži mišljenje građana predstavljao bi kršenje ustavom zagarantovanih prava.

“Referendum je utoliko potrebniji zato što visoki predstavnik uporno tvrdi da zakoni doneseni njegovim odlukama ne mogu biti mijenjani i zato što je spriječio svaku pravnu reviziju svojih odluka i drugih postupaka”, zaključila je predsjednik Vlade Srpske.

Ona je dodala i da, istovremeno sa pripremama za referendum, Republika Srpska energično prati reformu pravosuđa u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu sa EU.

U toku konferencije ministri finansija Republike Srpske i FBiH Zoran Tegeltija i Jelka Milićević govoriće na panel-diskusiji o temi “Šta BiH može preduzeti na putu stabilizacije i prosperiteta – Razvoj privatnog sektora, unapređenje poslovnog okruženja i reforme”.

(Agencije)