Cvijanović: Politička situacija u Srpskoj je dobra

zeljka cvijanovic
zeljka cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je politička situacija u Republici Srpskoj dobra i da je sasvim suprotna od onoga što tvrdi opozicija.

Cvijanovićeva je povodom zahtjeva opozicije za ostavkom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, za raspisivanje vanrednih izbora i za formiranje prelazne Vlade, rekla da opozicija nastoji da isprodukuje nerede, nemir i nestabilnost.

– Kada kažem da je situacija dobra u Srpskoj, ne mislim da je sjajna. Sa aspekta funkcionisanja institucija Republike Srpske nemamo nikakve probleme- naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je obezbijeđeno da budžet Srpske funkcioniše na normalan i neometan način u budućem periodu, a vidimo i prohodnost svih zakona kada je u pitanju funkcionisanje Narodne skupštine Republike Srpske.

– Vidim da opozicija nastoji sve vrijeme od izbora da isprodukuje krizu u Republici Srpskoj, od činjenice da su ponovo bili gubitnici na izborima, i nastoji svake sedmice da izglasa neku novu temu, tako da priča o prijevremenim izborima i traženju ostavki na nivou Republike Srpske spada u dnevno-političke teme i predstavlja mali trik nezadovoljne opozicije- naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su institucije Republike Srpske funkcionalne i izvršavaju sve svoje obaveze jer postoji finansijska, ekonomska i politička stabilnost koja je za to potrebna.

Govoreći o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske o pokretanju odgovornosti u slučaju prenosa nadležnosti Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da ne vidi ništa problematično u tim zaključcima jer je bilo sasvim prirodno da ih parlament Srpske donese, ali da žali što nisu doneseni mnogo godina unazad jer bi na taj način bili spriječeni mnogi problemi koji su bili evidentni u tom periodu.

– Zašto neko ima strah od toga da bude zakonski sankcionisan ukoliko prenosi nadležnosti, to treba pitati opoziciju- rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Cvijanovićeva je napomenula da je suština zakona koji bi trebalo da uredi ovu oblast – da niko ne može da se ponaša neodgovorno, da trguje nadležnostima Republike Srpske i da ignoriše činjenicu da je Srpska za nešto nadležna, niti može preuzimati obaveze na sebe funkcionišući na nivou BiH u smislu prenosa nadležnosti.

(Agencije)

Osobe sa Down sindromom iz RS u reprezentaciji regiona na EP

Fudbalska reprezentacija Regiona bivše SFRJ, sastavljena od osoba sa Down sindromom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, danas je bila u posjeti Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. Goste je dočekao i ugostio generalni konzul Vladimir Nikolić. Petnaest osoba iz regiona sa Down sindromom boravi u Banjaluci na međunarodnoj manifestaciji: “Dani Evropskog fudbala za Down

Poreska uprava najviše prihoda prikupila u Bijeljini i Banjaluci

Poreska uprava Srpske, u prošloj godini, prikupila je dvije i po milijarde maraka javnih prohoda, što je rekordan prihod od njenog osnivanja. Najviše je prikuljeno u Banjaluci i Bijeljini. Dok Poreska uprava kontinuirano sprovodi mjere radi doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, povećanju prihoda značajno su doprinijele i mjere Vlade na rasterećenju privrede i poboljšanju položaja

MIRNA SAVIĆ – BANJAC: Na izbore sa novoosnovanim pokretom “Banjaluka zove”

Ako se ovakav trend nastavi, uskoro ovdje neće biti nikog. Pored problema siromaštva, građani se ne osjećaju sigurnim i to je možda i ključni razlog zbog kojeg ljudi odlaze. Poručuje to u intervjuu za Srpskainfo Mirna Savić-Banjac, nezavisna odbornica u Skupštini grada Banjaluka, koja djeluje u okviru opozicionog kluba Savez za promjene. Šta je, po

MZ KRMINE: U zaseoku Kaluđerica potpuno izgorjela porodična kuća

U požaru koji je danas poslijepodne izbio u zaseoku Kaluđerica, u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Krmine nije bilo povrijeđenih, ali je u potpunosti izgorjela porodična kuća. Uzrok požara nije poznat. Ogorčeni mještani ispričali su da je bilo pitanje dana kada će se dogoditi ovakva tragedija. – Godinama apelujemo da nam se obezbijedi normalan pristup glavnoj cesti,

OSNOVNI SUD: Određen jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću

Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem, rečeno je Srni u ovom sudu. Pritvor je određen iz razloga propisanih Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske i trajaće do 19. februara. Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra

PROMOCIJA TRANSPARENTNOSTI: Milan Tegeltija objelodanio svoj imovinski karton

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija danas je javno objelodanio svoj imovinski karton sa ciljem, kako je naveo, promovisanja transparentnosti nosilaca pravosudnih funkcija u BiH i zaštite integriteta Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Tegeltija je odlučio da izvještaj proširi i podacima o imovini njegovih roditelja, koji inače nisu sastavni dio finansijskog izvještaja koji se podnosi VSTS BiH.

PRIJETIO SUGRAĐANINU Uhapšen Banjalučanin zbog ugrožavanja bezbjednosti

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka uhapsili su lice čiji su inicijali LJ.K, zbog sumnje da je počinilo krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti.  Nadležnoj policijskoj stanici oštećeno lice je prijavilo da od LJ.K. duže putem poruka dobija prijetnje opasne po život i tijelo, a razlog su neriješena privatna pitanja, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka. O slučaju je