Politika 28.10.2015.

Cvijanović: Politička situacija u Srpskoj je dobra

ČITANJE: 2 minute
zeljka cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je politička situacija u Republici Srpskoj dobra i da je sasvim suprotna od onoga što tvrdi opozicija.

Cvijanovićeva je povodom zahtjeva opozicije za ostavkom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, za raspisivanje vanrednih izbora i za formiranje prelazne Vlade, rekla da opozicija nastoji da isprodukuje nerede, nemir i nestabilnost.

– Kada kažem da je situacija dobra u Srpskoj, ne mislim da je sjajna. Sa aspekta funkcionisanja institucija Republike Srpske nemamo nikakve probleme- naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je obezbijeđeno da budžet Srpske funkcioniše na normalan i neometan način u budućem periodu, a vidimo i prohodnost svih zakona kada je u pitanju funkcionisanje Narodne skupštine Republike Srpske.

– Vidim da opozicija nastoji sve vrijeme od izbora da isprodukuje krizu u Republici Srpskoj, od činjenice da su ponovo bili gubitnici na izborima, i nastoji svake sedmice da izglasa neku novu temu, tako da priča o prijevremenim izborima i traženju ostavki na nivou Republike Srpske spada u dnevno-političke teme i predstavlja mali trik nezadovoljne opozicije- naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su institucije Republike Srpske funkcionalne i izvršavaju sve svoje obaveze jer postoji finansijska, ekonomska i politička stabilnost koja je za to potrebna.

Govoreći o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske o pokretanju odgovornosti u slučaju prenosa nadležnosti Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da ne vidi ništa problematično u tim zaključcima jer je bilo sasvim prirodno da ih parlament Srpske donese, ali da žali što nisu doneseni mnogo godina unazad jer bi na taj način bili spriječeni mnogi problemi koji su bili evidentni u tom periodu.

– Zašto neko ima strah od toga da bude zakonski sankcionisan ukoliko prenosi nadležnosti, to treba pitati opoziciju- rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Cvijanovićeva je napomenula da je suština zakona koji bi trebalo da uredi ovu oblast – da niko ne može da se ponaša neodgovorno, da trguje nadležnostima Republike Srpske i da ignoriše činjenicu da je Srpska za nešto nadležna, niti može preuzimati obaveze na sebe funkcionišući na nivou BiH u smislu prenosa nadležnosti.

(Agencije)