Politika 11.05.2016.

Cvijanović: Politički govori na otvaranju Ferhadije oskrnavili taj događaj

ČITANJE: 6 minuta
cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da su politički govori na otvaranju obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci oskrnavili taj događaj.

-Turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu je svojim govorom pokvario prvi dio skupa na kojem smo čuli dobre poruke predstavnika vjerskih zajednica u BiH- rekla Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da vjeruje, kako kaže, u razum naroda, dodavši da zbog toga do sada nije komentarisala poruku koju je turski premijer u ostavci poslao tokom otvaranja Ferhadije.

Ona smatra da narod apsolutno razumije poruke Davutoglua kada priča o jednim, a ne pominje druge žrtve rata, veliča jednog, a ne osuđuje neke druge ratne lidere, te drži lekcije o tome da li Banjaluka može ili ne da se odvoji od Sarajeva, a ne priča da li Priština može da se odvoji od Beograda.

Cvijanovićeva je rekla da je saglasna sa izjavom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da su na svečanosti trebalo da govore samo predstavnici vjerskih zajednica, a ne političari.

Ističući da je bila zadovoljna kada je slušala predstavnike vjerskih zajednica, Cvijanovićeva je rekla da je važno da je otvorena obnovljena Ferhadija i da je skup prošao mirno, bez najmanjeg incidenta.

Narod Srpske ne želi da se političke, ekonomske i finansijske odluke donose u Sarajevu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da narod Srpske želi da ima sigurnost koja se zove “moja Republika Srpska, budžet moje Republike Srpske i Republika Srpska se pita”.

-Narod u Republici Srpskoj ne želi da se političke, ekonomske i finansijske odluke donose u Sarajevu jer to derogira sve što je uloženo u Srpsku i pri tome Srpska traži svoj dio autonomnosti- istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da bi u narednom periodu trebalo da bude obezbijeđena budžetska stabilnost Srpske i da vjeruje da će biti zaključen kreditni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

-Pregovori sa MMF-om su u toku. Vjerujem da će biti zaključen kreditni aranžman, uprkos protivljenju SDS-a da bude ostvaren ovaj aranžman- rekla je predsjednik Vlade Srpske.

Ona je navela da ostaje da Republika Srpska povuče sredstva po osnovu klirinškog duga od Rusije.

-Imamo određene privatizacije koje ćemo sprovesti u narednim mjesecima, tako da bi budžetska stabilnost trebalo da bude obezbijeđena u narednom periodu- rekla je Cvijanovićeva sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je dodala da se opozicija u Srpskoj “užasava” stabilizacije budžeta.

-Nakon teških odluka da se penzije isplaćuju iz trezora, stizanja naših obaveza jer dolazi vrijeme kada treba da stabilizujemo naše prilike, oni nastoje na svaki način da to pokvare- istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da su građani Republike Srpske više nego ikada svjesni štete koju SDS i PDP u zajedničkim institucijama BiH nanose Srpskoj.

Cvijanovićeva kaže da su neke stvari koje su bile tehničkog karaktera, a dešavale su se na nivou BiH, sada postale prvorazredna politička pitanja.

Ona je podsjetila da su prije dvije godine PDP i SDS u parlamentu BiH glasali protiv raspodjele akumulirane dobiti “Elektroprenosa BiH” od čega je 41 milion KM pripadao Republici Srpskoj.

-Nakon toga imali smo kredit Svjetske banke u iznosu od 30 miliona KM, kao podršku budžetu koji je trebalo da povučemo nakon realizovanih nekoliko važnih reformi. Tada je zaustavljen određen iznos novca i trebalo je mnogo snage, živaca i pomoći, uglavnom od stranaca, kako bi se ta situacija prevazišla- napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je prvorazredna priča postao i ruski klirinški dug prema BiH, koji bi trebalo da bude podijeljen između entiteta, od čega Republici Srpskoj pripada 71 milion KM.

-Ministri iz Srpske u Savjetu ministara BiH ne žele da taj novac bude raspoređen, nego nam pričaju neku drugu priču. Mislim da je sramota da od nekoga dobijate sredstva i da nalazite hiljadu načina da ih blokirate- naglasila je Cvijanovićeva.

On je istakla da srpski predstavnici na nivou BiH ne prihvataju kreditni aranžman sa MMF-om, podsjetivši da je ovaj aranžman tijesno vezan sa nečim što je promovisala EU.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Vlada Srpske početkom godine povukla hrabar potez, uvodeći trezorski način isplate penzija iz budžeta, pri čemu je morala da zatvori kratkoročne obaveze Fonda PIO koje su iznosile 70 miliona KM.

-Sada imamo mogućnost da povučemo 71 milion KM po osnovu ruskog klirinškog duga i da izvršimo sve svoje obaveze, ali to nekome nije u interesu- istakla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da želi da zna kako se zove politika kojom se uzurpiraju određena prava i sprečavaju građani Republike Srpske da dođu do svog novca.

-To je pogrešan koncept koji se vodi sa nivoa BiH, dok se mi od rata borimo da očuvamo kapacitet Srpske- navela je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je koncept vladajuće kolicije u Srpskoj jaka Republika Srpska koja nema problem sa BiH, dok god se ona ponaša u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima.

Cvijanovićeva je navela da su najmanje dvije trećine desetogodišnje vlasti vladajuće koalicije u Srpskoj obilježene svjetskom ekonomskom krizom i teškim mukama da se Srpska iz nje izvuče.

-Vlada Srpske obezbjeđuje redovnost plata i penzija i investicija u Srpskoj. Naša davanja su mnogostruko veća u odnosu na period kada su SDS i PDP bili na vlasti- kaže Cvijanovićeva.

Trezorskim načinom isplate penzioneri postali budžetski korisnici broj jedan

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su prelaskom na trezorski način isplate penzija penzioneri u Srpskoj postali budžetski korisnici broj jedan, da su im prije tri godine penzije povećane za 11,5 odsto sa tendencijom povećanja u budućnosti, kao i da su plate u prethodnom periodu povećane.
Cvijanovićeva je rekla da su penzije u Srpskoj sada povećane za 85 odsto u odnosu na period kada je opozicija bila na vlasti u Srpskoj.

Ona je za Radio-televiziju Republike Srpske navela da tadašnja vlast SDS-a i PDP-a male penzije nije isplaćivala u punom iznosu po koeficijentu 0,57 odsto, od čega su neke bile pretvorene u javni dug i nisu ni isplaćene.

Cvijanovićeva je rekla da je Republika Srpska preuzela obavezu da isplaćuje penzije za oko 23.000 penzionera u Srpskoj koji su penzije zaradili u Federaciji BiH jer je Federacija odbila tu svoju obavezu.

(Agencije)