Politika 16.07.2020.

CVIJANOVIĆ: Postepeno će se raditi na promjeni Ustava

ČITANJE: 4 minute

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, poručila je da je u interesu i privrede i normalnog političkog života da se svi u BiH okrenu boljoj saradnji umjesto da sve postaje problem i da postoji kočnica i kod imenovanja i kod određenih projekata.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Cvijanović je u intervjuu za Nezavisne rekla da je velika igra u vezi s pomjeranjem datuma, jer se to navodno radi zato što nema budžeta, a na isti način bez budžeta s odlukom o privremenom finansiranju sprovedeni su izbori 2012. godine.

Osvrćući se na trenutnu epidemiološku situaciju, Cvijanovićeva je istakla da se prevashodno treba oslanjati na zdravstveni sektor i preporuke struke.

“Naravno da se mora voditi računa i o tome šta su ekonomske posljedice, a mogli smo vidjeti da je pandemija ostavila teške posljedice na globalnom planu. Sve se mora uzeti u obzir, struka je ta koja diktira određene pravce i sve što se radi – radi se na osnovu toga šta je rekla struka”, navodi ona i dodaje da zasad ne vidi mogućnost da se uvode neke posebne mjere ili da se vratimo na neki stari režim.

S obzirom na to da je sve neizvjesno s ovim virusom, Cvijanovićeva navodi da ne možete isključiti ni jedni ni drugu mogućnost.

Na pitanje koliko je ukupna politička situacija u BiH otežavajuća kada govorimo o saniranju posljedica virusa korona, Cvijanovićeva ističe da je u interesu i privrede i normalnog političkog života da se okrenemo boljoj saradnji, umjesto da sve postaje problem i da imate kočnicu i kod imenovanja i kod određenih projekata.

“Besmisleno je da kočite određena sredstva koja trebaju svakoj državi na svijetu, čak i onoj najrazvijenijoj. To se dešava u BiH pa onda imate isticanje teških političkih tema umjesto onoga što jeste stvarni život. Republika Srpska dobro radi posao, ali ne možemo reći da smo izuzeti od štete u okviru BiH”, kaže ona.

Kada je u pitanju rasprava o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na Zakon o srednjem obrazovanju i najave da će Republika Srpska ići u izmjenu Ustava kako bi se to spriječilo, Cvijanovićeva ističe da se vitalni nacionalni interes zloupotrebljava i to je očigledno već godinama.

“Namjera je bila da se tu štiti vitalni nacionalni interes, a ne da to postane mjesto za politikantstvo. Mogli ste vidjeti šta sve nije razmatrano tamo i šta sve nije pokušano zaustaviti. To treba redefinisati. Ustav Republike Srpske se mora modernizovati i određene stvari iščistiti. Prije nekoliko godina imali smo definisanih 17 amandmana, a jedan od njih je ukidanje smrtne kazne, pa su to zaustavili Bošnjaci. Sigurna smo da treba da radimo na promjenama i one moraju da odraze sadašnje stanje, da se relaksiraju određene stvari. Svjesna sam da će to naići na veliku galamu i opet na zloupotrebe ili pogrešna tumačenja šta stoji iza tako nečega. Potreba za novim ustavom postoji i postepeno će se na tome raditi, a da li će se nailaziti na barijere – hoće sigurno”, naglašava ona.

Kada je u pitanju održavanje lokalnih izbora, Cvijanovićeva kaže da se oni moraju održati.

Prema njenim riječima pomjeranje datuma je velika igra za traženje određenih izgovora.

“Navodno nemate budžeta, a na isti način bez budžeta s odlukom o privremenom finansiranju bili su sprovedeni izbori 2012. godine. Sad imate CIK, koji osvane u nekom novom članstvu, gdje nisu poštovane procedure, pa onda imate strance koji govore stalno da treba poštovati procedure i imati pravnu državu, a niko ne osudi način uspostavljana CIK-a, u kojem sjede ljudi koji su direktno vezani za politike određenih političkih partija, što je nedopustivo. Uz to sve dodate situaciju s pandemijom, koja se takođe zloupotrebljava. Čula sam neke konstatacije kako CIK ne zna kakva će biti situacija na jesen. Pa šta briga CIK kakva će biti situacija, njihovo je da se sprovode procedure, a kada dođete u neko stanje i vidite kakva je situacija, tada eventualno to pomjerate iz zdravstvenih razloga. Očekujem da se izbori održe u roku, kako je zakonom predviđeno, bez bilo kakvih manipulacija ili pomjeranja”, smatra ona.

Prema njenim riječima SDS-u i SDA izbori ne odgovaraju.

Na tvrdnje da upravo SNSD-u ne odgovaraju ti izbori Cvijanovićeva napominje da SNSD ima široko razvijenu stranačku infrastrukturu u svim opštinama i u ogromnoj većini tih opština ili gradova dominantnu podršku birača.

“Ono što su radili članovi SNSD-a i u lokalnoj i u republičkoj vlasti, sve je bilo usmjereno na razvoj tih opština i apsolutno nam odgovara da se izbori dese onako kako je to zakon rekao”, zaključuje Cvijanovićeva za Nezavisne.

(A.M/banjaluka.net)