Biznis 04.04.2016.

Cvijanović potvrdila: Dok ne riješimo Banku Srpske, nema kredita MMF-a!

ČITANJE: 3 minute
cvijanovic-2
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će u narednom periodu BiH razgovarati sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ o aranžmanu sa ovom finansijskom institucijom.

„Jedan od uslova, možda i najveći, odnosi se na bankarski sektor ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Federaciji BiH, ali i kada je riječ o rješavanju statusa Banke Srpske. Imali smo različita mišljenja o tome, odnosno o dvije moguće verzije transformacije banke i to je nešto o čemu ćemo uskoro razgovarati“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci potvrđujući pisanje CAPITAL-a od 26. februara ove godine.

Ona je dodala da su određene dileme otklonjene, te da očekuje da će se krajem ove ili početkom sljedeće sedmice postići određeni obrisi budućeg aranžmana.

„Ne mislim na aranžman koji će biti zaključen, već aranžman koji se odnosi i na banku i uopšte na jačanje bankarskog sektora“, istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući kritike opozicije da budžet Srpske neće izdržati više od mjesec dana, premijer Srpske je rekla da već pet godina sluša kako neće biti plata i penzija, ali da Vlada svoje obaveze izvršava.

„Naravno da je došlo do određenih poteškoća. Prvo, jer ne postoji dugoročni aranžman, poput ovog sa MMF-om, i to već pune dvije godine, od kada je povučena zadnja tranša ali, smo, i uprkos tome, uspjeli da održavamo sistem funkcionalnim i da izvršavamo obaveze“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je drugi razlog to što je od početka ove godine Fond penzijskog i invalidskog osiguranja prešao na budžet i trezor Republike Srpske, što je Vlada Srpske uradila da bi obezbijedila apsolutnu stabilnost penzija.

Cvijanovićeva je napomenula da se sada penzije isplaćuju u roku od deset dana, a ne 30 kako je bilo u prethodnom periodu, što je ocijenila kao veliki uspjeh.

„Računam da će ti poremećaji biti otklonjeni uskoro, ali tu nema nikakvih fatalističkih scenarija koje slušam uporno od opozicije i određenih medija“, kaže Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Vlada znala da će biti određenih poremećaja nakon što se Fond PIO uvede u budžet i da penzionerima prioritet, o čemu su govorili i krajem prošle godine.

„Nadam se da ćemo vrlo ubrzo imati uhodan sistem sa ili bez MMF-a. Naravno da bi to bilo puno lakše ukoliko imate MMF kao dugoročni vid finansiranja budžeta, ali ukoliko nema imamo neke druge varijante koje ćemo primjenjivati“, kaže Cvijanovićeva.

Ona je dodala da Republika Srpska nije izolovan slučaj i da i drugi u okruženju imaju slične probleme, ali da je sve to posljedica globalne krize prethodnih godina i nepostojanja razvijenog sistema kakav imaju zapadne zemlje, kojima je trebalo vremena da se oporave od krize.

Upitana da li će biti imenovanja novog rukovodstva Agencije za bankarstvo i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da je to procedura koja će biti sprovedena kada bude bilo potrebe, ali da se sada ne radi na tome.

Komentarišući odluku o zaduživanju Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 43 miliona KM, premijer Srpske je rekla da u tome ne vidi ništa posebno jer je svako planirao u okviru svojih budžeta za tekuću godinu kako će vršiti finansiranja i kakva će biti dinamika toga.

„Kao što mi emitujemo i obveznice i kao što idemo u neku vrstu kratkoročnog ili dugoročnog zaduživanja, tako i ostali koji treba da obezbijede sredstva i znaju kako će to vraćati – na koji način i iz kojih sredstava“, rekla je Cvijanovićeva.

(Agencije)