Politika 09.02.2016.

Cvijanović: Povećan prosječan broj zaposlenih

ČITANJE: 3 minute
cvijanoviceva
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je prosječan broj zaposlenih u prošloj godini za dva odsto veći od prosječnog broja zaposlenih godinu ranije.

– Zaposleno je 4.500 lica. Ako pogledamo trendove u toku 2015. godine i uporedimo podatke iz septembra sa podacima iz marta vidjećemo da je zabilježeno povećanje zaposlenosti od 2,3 odsto, odnosno više od 5.600 dodatno zaposlenih lica- navela je Cvijanovićeva tokom “Aktuelnog časa” u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je dodala da su evidentni pokazatelji pada stope nezaposlenosti od četiri odsto 2015. godine.

– To nije dovoljno i ne možemo ih nazvati spektakularnim rezultatima, ali u svakom slučaju predstavljaju određene znakove stabilnosti koje nastojimo da obezbijedimo različitim mjerama ili programima podrške zapošljavanju-naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je i tokom svjetske ekonomske krize Vlada Srpske sprovodila niz aktivnosti kako bi unaprijedila nivo zaposlenosti.

Odgovarajući na poslaničko pitanje u vezi sa situacijom u javnim preduzećima, premijer Srpske je rekla da se radi na definisanju određenih mjera koje bi dovele do sanacije ili konsolidacije situacije u tim preduzećima.

Ona je navela da se “Željeznice Republike Srpske”, koje su jedno od strateških preduzeća Srpske, suočavaju sa problemima sa kojima se suočavaju ista preduzeća u okruženju.

– Krajem prošle godine ušli smo u jedan projekat restrukturisanja u saradnji sa ekspertima Svjetske banke koji su sličan projekat predlagali i kada je riječ o sličnim preduzećima u nekim zemljama u okruženju. Očekujemo da će u narednom periodu biti urađene određene analize koje bi nam pokazale na koji način da koncipiramo rad i poslovanje ovakvog važnog sistema u budućnosti- naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se određene mjere sprovode i u okviru preduzeća “Šume Srpske”, ali i mjere koje su usmjerene na jačanje funkcije preduzeća “Vode Srpske” i “Putevi Srpske”.

Cvijanovićeva je rekla da je Vlada realizacijom niza projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture pokazala opredijeljenost da modernizuje transportnu infrastrukturu kao pretpostavku za privredni razvoj Srpske.

Ona je dodala da se predviđenom dinamikom realizuje projekat izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, te da se vode razgovori sa kineskim partnerima u vezi sa izgradnjom auto-puta Banjaluka-Prijedor.

– Vlada je čvrsto opredijeljena da se ide i u izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor, ali i remont pruge na relaciji Banjaluka-Prijedor-Novi Grad-granica sa Hrvatskom, odnosno EU- istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je za prevoz željezne rude veoma važna ova dionica, a kojom se odvija polovina ukupnog prevoza “Željeznica Republike Srpske”.

Premijer Srpske je rekla da je spremna da razgovara o problemu obrazovanja bošnjačke djece i izučavanju nacionalne grupe predmeta, ali i da Republika Srpska ne sprovodi nikakve mjere diskriminacije prema bilo kojem djetetu, posebno ne po osnovu nacionalne pripadnosti.

-To smo pokazali nizom mjera koje se sprovode u osnovnom obrazovanju i gdje niko nije isključen, već su, naprotiv, svi uključeni u sve one projekte podrške koje Vlada obezbjeđuje bilo da je riječ o prevozu, besplatnim udžbenicima i drugome- navela je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se nacionalna grupa predmeta izučava u više od 20 škola u Republici Srpskoj i da to pravo nije nikome oduzeto.

(Agencije)