Politika 19.06.2024.

Cvijanović: Priče o evropskoj budućnosti BiH floskule, suština pritisaka da rukovodstvo Srpske prihvati unitarnu i antidejtonsku BiH

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je novi paket američkih sankcija pravnim licima iz Republike Srpske nastavak pritiska, koji sve više liči na lični obračun, a ne na neki produktivni politički pristup, jer poenta ovih sankcija nije u zaštiti BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše uvođenje američkih sankcija pravnim licima u Srpskoj, Cvijanović je odgovorila da je očito da su priče o evropskoj budućnosti floskule, a da je suština pritisaka kojima je izložena Republika Srpska namjera da se njeno rukovodstvo natjera da prihvati unitarnu i antidejtonsku BiH.

– Tako nešto nije moguće prihvatiti, jer bi to značilo da sudbinu našeg naroda prepuštamo u ruke onih koji nam javno, s neskrivenom mržnjom i puškom u ruci, prijete etničkim čišćenjem iz BiH – poručila je Cvijanović.

Ona je naglasila da to što se ratnohuškači ohrabruju, a kažnjavaju oni koji pozivaju na mir, svjedoči o stvarnim namjerama onih koji uvode ove sramne sankcije.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija uvela je sankcije za sedam subjekata, te vlasnika Infiniti grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije “Kaldera” Milenka Čičića, koji, kako je navedeno, predstavljaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu, saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

U saopštenju je navedeno da je sankcionisana mreža koju čine sedam subjekata – Infiniti internešnel grupa, “Prointer”, “Kaldera”, Infiniti medija, K-2 audio-servis, Una vorld netvork i Sirijus 2001 i dva pojedinca Đurić i Čičić.