Politika 22.12.2015.

Cvijanović: Prioritet funkcionisanje budžeta

ČITANJE: 2 minute
cvijanovic

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je prioritet Vlade Srpske funkcionisanje budžeta i izmirenje obaveza.

Cvijanovićeva je navela da razumije potrebu da bude restrukturisan dug Srpske i rasterećena privreda, što je predviđeno nizom mjera.

– Određene aktivnosti smo počeli u ovoj godini, ali, nažalost, nisu okončane zbog nivoa BiH- rekla je Cvijanovićeva u završnom izlaganju o Prijedlogu ekonomske politike Republike Srpske za narednu godinu.

Ona je naglasila da će jedan od velikih zadataka Vlade Srpske i kontrolnih organa biti borba protiv “sive ekonomije” i “rada na crno”.

– Donosićemo određene zakone i jačati funkciju kontrolnih organa. I sa socijalnim partnerima smo saglasni da nam je ovo prioritet- kaže Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, biće usvojen i novi zakon o radu u Srpskoj.

– Već pet godina razgovaramo o ovom zakonu. Vlada Srpske je pokazala strpljenje i uložila dosta truda da bude održan dijalog socijalnih partnera, što, nažalost, nije dalo rezultata- kaže Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da su u radnoj verziji novog zakona o radu Republike Srpske rješenja bolja nego u Federaciji BiH.

Premijer Srpske je navela da je finansijska stabilnost jedan od priorioteta Vlade.

– Sve mjere koje smo predvidjeli, a koje se odnose na reformu javne uprave, biće veoma brzo preduzete- rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je veliki dio Prijedloga ekonomske politike Srpske za narednu godinu posvećen realnom sektoru i mjerama koje će Vlada sprovoditi.

Premijer Srpske je ukazala da je pred Srpskom i BiH nekoliko važnih izazova, među kojima je i adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

– To se, prije svega, odnosi na prihvatanje koncepta tradicionalne trgovine. To će predstavljati i određeni udar, odnosno moglo bi bude manifestovano gubitkom od 50 miliona KM- pojasnila je Cvijanovićeva.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog ekonomske politike Srpske za narednu godinu.

(Agencije, foto: Press)