Politika 11.05.2016.

Cvijanović: Protesti opozicije su im jedina šansa da ostanu na okupu

ČITANJE: 4 minute
cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da vladajuća koalicija na predstojećem mitingu u Banjaluci 14. maja želi da pokaže da su joj Republika Srpska i njene institucije najvažnije, ocjenjujući da protest opozicije, zakazan za isti dan, predstavlja njenu posljednju šansu da ostane na okupu.

Cvijanovićeva je navela da će miting vladajuće koalicije u Srpskoj biti organizovan i da će se odvijati u skladu sa zakonom, jer je zakon nešto što se mora poštovati.

“Poruke sa mitinga treba da pokažu da su svi okupljeni koji dođu na taj miting objedinjeni. Mislim da će to biti praznik za Srpsku sa aspekta poruka koje želimo da pošaljemo i svega što treba da radimo u buduće”, rekla je Cvijanovićeva sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je navela da će miting pokazati da ono što kaže opozicija nije stav većine i cjelokupne javnosti, već da postoji jedna druga javnost koja je brojno veća i koja podržava ono šta radi vladajuća struktura u Srpskoj.

Govoreći o protestu opozicije, koji je zakazan za isti dan u Banjaluci, Cvijanovićeva je istakla da je to posljednja šansa opozicije da ostane na okupu i da se na neki način pripremi za predstojeće aktivnosti.

“Ne sporim opoziciji pravo na protest dok god se ponašaju u skladu sa zakonom. Nikada se stvari nisu rješavale na ulici”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da se nada da će oba mitinga u Banjaluci proteći dostojanstveno i bezbjedno.

Ona je istakla da su izbori jedino mjesto gdje treba da se potvrdi da li neko ima podršku naroda.

Cvijanovićeva smatra apsurdnim da se organizuje protest onako kako je to koncipirala opozicija, samo četiri do pet mjeseci pred lokalne izbore na kojim treba da se pokaže ko ima kakvu snagu.

“Mislim da građani Republike Srpske razumiju da smo, ponašajući se na određen način ovih 10 godina, prioritetno imali na umu Republiku Srpsku i zaštitu njenih institucija, zbog čega je vladajući blok bio nagrađen na prošlim izborima”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se Vlada Republike Srpske prvi put suočava sa novom političkom činjenicom da na nivou BiH ima ljude koji dolaze iz Republike Srpske, a da sa njima ne može ostvariti adekvatnu saradnju i zajedno raditi u interesu Srpske.

“Te političke partije vrše veoma loše vlast na nivou BiH, izolovano i na način da se obračunavaju sa institucijama Republike Srpske. Te partije su na vlasti u većini opština Srpske u kojima je situacija katastrofalna i nisu opravdali povjerenje građana”, kaže Cvijanovićeva.

Ona je navela da je u interesu Republike Srpske neophodno da ima saradnju sa ljudima koji vrše vlast na nivou BiH i u Republici Srpskoj, ali da to, nažalost, nije trenutno slučaj.

“Kao premijer Republike Srpske primjećujem da političkim partijama iz Srpske koje vrše vlast na nivou BiH zajedničke institucije služe za obračun sa republičkim institucijama. To je nešto što je samo na štetu Republike Srpske”, upozorila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da im zamjera što razvlašćuju kapacitet Republike Srpske, promovišući sasvim suprotan funkcionalni pristup.

“Taj pristup podrazumijeva da bi odluke trebalo da se donose u Sarajevu, a da u Banjaluci samo klimamo glavom i da pokazujemo određenu potčinjenost Sarajevu”, navela je Cvijanovićeva i naglasila da to ne pada napamet Republici Srpskoj jer su njene nadležnosti precizrane Ustavom.

Ona smatra da “politički predstavnici opozicionih stranaka iz Srpske u Sarajevu svjesno sužavaju prostor Republici Srpskoj i njenim institucijama iz osvetničke politike prema vlasti u Srpskoj koja je dobila podršku naroda na prošlim izborima i prema građanima koji su ih birali”.

Odgovarajući na pitanje da li se protesti opozicije u Srpskoj najavljeni za 14. maj u Banjaluci mogu podvesti pod neku vrstu “balkanskog proljeća”, Cvijanovićeva je rekla da je to “pokušaj da se to podvede pod kišobran niza aktivnosti koje se dešavaju u Makedoniji i Crnoj Gori”.

“Ovdje postoji nekoliko činjenica, izbori, izborni pobjednici, ali i izborni gubitnici koji ne žele da priznaju rezultate izbore”, kaže Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su predstojeći lokalni, kao i opšti izbori za dvije godine prilika da građani kažu da li podržavaju vlast u Srpskoj.

“Opozicija u Srpskoj nikada nije prežalila namjeru da proteste iz Federacije BiH prije dvije godine prelije u Republiku Srpsku”, kaže Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je važno da na izborima postignete rezultat, jer to govori šta o vama misli narod koji je sa vas glasao kada je podržao SNSD i vladajuću kolaiciju u Republici Srpskoj koja je već 10 godina na vlasti.

“Opozicija koja organizuje proteste poziva se na narod, a da je narod htio oni bi bili izabrani na prošlim izborima”, zaključila je Cvijanovićeva.

(Agencije)