Politika 06.11.2020.

Cvijanović: Sa sadašnjim sastavom CIK-a problematično sve počevši od njihovog imenovanja

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je obaveza Centralne izborne komisije BiH da stvori pretpostavke za normalan i uredan izborni proces, što podrazumijeva da se omogući glasanje svima koji na to imaju pravo i da se uskrati glasanje onima koji na njega nemaju pravo.

Komentarišući tvrdnje glasača u inostranstvu da još nisu dobili glasački materijal i da od CIK-a ne dobijaju odgovor da li će uopšte moći da glasaju, Cvijanović e istakla da je sa sadašnjim sastavom CIK-a problematično sve počevši od njihovog imenovanja.

Cvijanović je podsjetila da su problemi počeli imenovanjem članova CIK-a bez konkursne procedure, preko odgađanje datuma izbora, do priče oko toga kako nema finansija za održavanje izbora.

– Izbori su trebali biti u vrijeme kada je epidemiološka situacija bila daleko povoljnija. Tada smo imali po 20, 30 ili maksimalno 40 zaraženih dnevno, sad imamo 500, 600, 800 ili više zaraženih na dnevnom nivou i sad trebamo da ih održimo – rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Cvijanović je ukazala i na činjenicu da se neko obraća CIK-u, a ne dobija od njih odgovore.

– To pokazuje da su oni jedna neozbiljna institucija. Svaki građanin koji ima pravo glasa, kada se obrati nadležnoj instituciji treba da dobije adekvatan odgovor i da mu se omogući da ispuni svoje Ustavom propisano pravo – naglasila je Cvijanović.

(Srna)