Politika 28.05.2021.

Cvijanović: SDS i PDP godinama bježe od tema značajnih za Srpsku, od njih me ništa ne čudi

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da SDS i PDP već godinama bježe od važnih tema, posebno kad je riječ o onima koje tretiraju međunarodne predstavnike i nepravdu koju vrše nad Republikom Srpskom i šteti koju joj nanose.

“Zato me ne čude ni današnji odgovori /Mirka/ Šarovića i /Branislava/ Borenovića. Moje je da pozovem, a na pozvanima je da dođu ili ne dođu”, rekla je Cvijanovićeva upitana da prokomentariše izjave predsjednika SDS-a i PDP-a da neće doći na sutrašnji sastanaka koji je sazvala sa liderima opozicionih partija povodom imenovanja Kristijana Šmita za visokog predstavnika.

S obzirom da se ponovo ide u imenovanje visokog predstavnika na način koji nije propisan Dejtonskim sporazumom, Cvijanovićeva je pojasnila da je njena obaveza da čuje šta o tome misle parlamentarne političke partije.

“Ovaj put sam pozvala odvojeno vladajuću koaliciju i opoziciju, jer kad su zajedno, a naknadno čujete njihove izjave, ne djeluje da su bili na istom sastanku”, rekla je predsjednik Srpske.

Kada je riječ o Šarovićevoj izjavi kako se od opozicije navodno očekuje da se prikloni stavovima vladajuće koalicije, Cvijanovićeva je rekla da je to najobičnija besmislica.

“Od opozicije se valjda očekuje da i ona ima svoje mišljenje o tako važnim pitanjima, ali Šarović očito to mišljenje nema, a sve i da ima – nema hrabrost da ga saopšti, pa onda traži izgovore”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ako se već ne bi priklanjao zaključcima vladajuće koalicije, rekla je Cvijanovićeva, “Šarović je mogao, recimo, da kaže da mu je u redu da se visoki predstavnici biraju mimo propisane procedure, da je u redu da se ljudi sankcionišu i da se vrše ustavne promjene na štetu Republike Srpske ili da je pred nama blistav evropski put jer su sve zemlje prije ulaska u EU imale visoke predstavnike”.

Predsjednik Republike danas se sastala sa liderima stranaka vladajuće koalicije. Na sastanku, kojem je prisustvovao i premijer Radovan Višković, zaključeno je da je imenovanje Šmita za nasljednika Valentina Incka suprotno procedurama iz Detonskog mirovnog sporazuma.

Cvijanovićeva je najavila da će sutra na sastanak pozvati predstavnike političkih stranaka iz opozicije, da čuje i njihovo mišljenje o ovom pitanju nakon čega će procijeniti da li postoji potreba i da li se može u zajedničkom formatu stranaka u vlasti i opozicije ponovo razgovarati o određenim stvarima početkom sljedeće sedmice.

(Srna/A.M.)