Politika 27.06.2021.

Cvijanović: Snaga Republike Srpske u jedinstvu

ČITANJE: 3 minute

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Dugoj Njivi kod Modriče da je snaga Republike Srpske u jedinstvu, što je pokazala za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i u mirnodopsko vrijeme.

Ona je tokom manifestaciji koja se održava povodom obilježavanja 29 godina od operacije “Koridor” naglasila da Srpska poštuje borce koji su je odbranili i poginule koji su živote dali za njenu slobodu.

– Moramo biti ponosni na ono što smo uspjeli i zato Republiku Srpsku moramo čuvati – izjavila je Cvijanović u obraćanju.

Ona je naglasila da je Republika Srpska danas cjelovita, ima ekonomski i svaki drugi vid života.

Cvijanović je istakla da je snaga Republike Srpske u jedinstvu, što je ovo društvo uspjelo da pokaže onda kad su mu svi predviđali smrt ili kraj za vrijeme rata, ali i u mirnodopsko vrijeme mnogo puta kada su predviđali i željeli finansijski kolaps, da nema Srpske, da je nejaka i da se ne može nikome politički suprotstaviti.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

– Željeli su da pognemo glavu! Mi to nikada nismo radili! Pokazali smo da i u ovoj krizi, ali i ranije za vrijeme teških poplava, kao i za vrijeme velike svjetske ekonomske krize, da možemo da ostanemo na nogama. Uvijek smo išli naprijed i grabili prema cilju – naglasila je Cvijanović.

Ona je ocijenila da se naivnost skupo plaća i da Republika Srpska ne smije biti naivna politički, niti na bilo koji drugi način.

– Naša snaga je u okupljanju i dok se budemo okupljali kao danas ovdje, ali i na ostalim našim stratištima, znači da ćemo biti jedinstveni – rekla je Cvijanović.

Ona kaže da je zadatak svih da Republiku Srpsku čuvaju i da budu ostvareni zadati ciljevi.

– Nikome ne želimo zlo, ali moramo biti poštovani. Prioritet jeste Republika Srpska i sjećanje na sve koji su je stvarali, ali i na 12 beba koje je neko, nažalost, 1992. osudio na smrt – rekla je predsjednik Republike Srpske.

Cvijanović je rekla da ne smiju biti zaboravljeni borci koji su učestvovali u proboju “Koridora” i dodala da je Republika Srpska garant slobode.

– Zato vas pozivam da se okupimo! Budimo jedinstveni i čuvajmo našu slobodnu Republiku Srpsku! – istakla je predsjednik Srpske.

Kulturno-umjetničkim programom završeno je obilježavanje 29 godina od operacije “Koridor” u Dugoj Njivi kod Modriče.

Operaciju “Koridor”, čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Koridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju “Koridor života” bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom, a kompletna akcija završena je 6. oktobra izlaskom srpske vojske na rijeku Savu.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji “Koridor” poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

(Srna/ N.S)