Politika 27.11.2020.

CVIJANOVIĆ: SNSD jedina stranka u Srpskoj sa šestocifrenom podrškom birača

ČITANJE: 7 minuta

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da je SNSD jedina politička opcija sa šestocifrenim brojem glasova na proteklim lokalnim izborima, te da je poruka velike većine glasača u Republici Srpskoj da su zadovoljni politikom koju provodi ova stranka zajedno sa svojim koalicionim partnerima.

Cvijanovićeva je navela da postoje razlike od jedne do druge lokalne zajednice, te da će se SNSD truditi da promijeni pristup tamo gdje je rezultat nešto lošiji i da ubuduće bolje razumiju potrebe građana.

“Sigurno je da u tim lokalnim zajednicama nećemo zabijati glavu u pijesak, kao /Mirko/ Šarović koji je u izbornoj noći otvorio šampanjac, uprkos tome što je stranka na čijem je čelu osvojila skoro 50 hiljada glasova manje nego na prošlim lokalnim izborima”, rekla je potpredsjednik SNSD-a.

Ona je navela da je SNSD u 80 odsto opština i gradova pojedinačno najjača stranka sa više od 200 hiljada glasova u cijeloj Republici Srpskoj, te da su jedina politička opcija sa šestocifrenim brojem glasova na ovim izborima, dok opozicioni SDS, kao druga stranka po snazi, ima tek oko 80 hiljada.

“Zbir glasova svih opozicionih stranaka daleko je manji od našeg pojedinačnog rezultata, ne računajući glasove naših tradicionalnih koalicionih partnera. Ako su ovi egzaktni podaci na nivou cijele Republike Srpske izborni poraz, onda ne znam kako bi morala da izgleda pobjeda”, rekla je Cvijanovićeva za frankfurtske “Vesti onlajn”.

Ona je navela da je SNSD izgubio mjesto gradonačelnika u Banjaluci, ali je zadržao status najjače stranke, kao i većinu u Skupštini grada.

Cvijanovićeva je rekla da joj je žao što gotovo niko od medija nije stavio akcenat na ključnu rečenicu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je u izbornoj noći rekao da “Banjaluci sa SNSD-om nije falilo do sada, a neće faliti ni ubuduće”.

“Žao mi je to, jer je riječ o jasnoj poruci koja utišava nepotrebnu galamu. Zahvaljujući politici SNSD-a, Banjaluka je postala moderan i razvijen evropski grad i naše je opredjeljenje da se dalje razvija, jer ima veliku perspektivu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da SNSD u Bijeljini, u kojoj sada nisu dobili gradonačelnika, niti su ga ranije imali, takođe su najjača stranka pojedinačno i imaće ubjedljivu većinu u gradskom parlamentu.

Sa druge strane, naglasila je Cvijanovićeva, SNSD je dobio gradonačelnička mjesta tamo gdje ih do sada nije imao, a to su Prijedor i Istočno Sarajevo.

Sarajevo stalno moljaka strane moćnike da se miješaju

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da BiH može imati budućnost ukoliko budu uvaženi interesi svih njenih konstitutivnih naroda, a ne samo jednog, te ukoliko bude zasnovana na realnosti, a ne na iluziji.

“To podrazumijeva da se određene stvari moraju vratiti u legalne i ustavne tokove. O kakvoj pravnoj državi možemo govoriti, ako nećemo poštovati najviši pravni i politički akt? O kakvoj suverenosti možemo govoriti, ako političko Sarajevo neprestano moljaka moćne strane aktere da se miješaju u unutrašnje odnose u BiH i intervenišu na štetu jednog ili čak dva konstitutivna naroda? Sve dok je tako, budućnost BiH će biti sumorna”, izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Republika Srpska je međunarodno verifikovana i priznata sa svim svojim dejtonskim ingerencijama.

“Mi nismo nikakvi pobunjenici, niti sa bilo kim želimo da razgovaramo i pregovaramo u kategoriji ‘crvenih linija’. Mi smo legalisti, imamo naše zakone, imamo ustave Republike Srpske i BiH i insistiramo na njihovom poštovanju. Ako se ovi principi podrazumijevaju u svim ozbiljnim državama, zašto se ne bi podrazumijevali i u BiH”, rekla je predsjednik Republike za frankfurtske “Vesti onlajn”.

Govoreći o 25 godina od Dejtonskog sporazuma, Cvijanovićeva je istakla da je jedan od ključnih elemenata ovog sporazuma bio prekid oružanih sukoba, ali ne treba izgubiti iz vida da je ovim sporazumom, istovremeno, definisan ustavnopravni poredak i unutrašnje uređenje BiH.

“Jedno bez drugoga ne bi bilo moguće i zbog toga bi bilo logično da je poštovanje dogovora, odnosno slova Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa četiri koji predstavlja Ustav BiH prioritet svih domaćih, regionalnih i međunarodnih aktera koji žele da vide mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH”, rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje šta je ovaj dokument donio, a šta odnio Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da je Republika Srpska u Dejtonski sporazum unijela svoj subjektivitet i sve neophodne elemente državnosti koje je do tada imala – teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica.

“Zauzvrat, dobili smo mir i šansu da se u budućnosti razvijamo kao ravnopravan i međunarodno verifikovan entitet u okviru BiH, sa visokim stepenom autonomije i pravom veta na zajedničkom nivou na sve odluke koje su štetne po naše interese. U suštini, svi akteri su u Dejtonu morali da se odreknu svojih maksimalističkih ciljeva, u cilju pronalaženja kompromisa i postizanja mira u BiH”, pojasnila je predsjednik Republike.

Nažalost, istakla je ona, ovaj dogovor nikada nije dobio šansu da zaživi, već je ubrzo nastupio period pravnog nasilja visokih predstavnika i oduzimanja Ustavom definisanih nadležnosti entiteta, te njihovog prenošenja na nivo BiH.

“Taj unilateralni, antidejtonski proces, realizovan uz podršku pojedinih zapadnih zemalja, značajno je oskrnavio prvobitni dogovor, čime je trajno narušeno povjerenje unutar BiH, a samim tim i njena dugoročna perspektiva. Posljednjih godina, Ustavni sud BiH preuzeo je od visokog predstavnika praksu kreiranja rješenja, umjesto zaštite ustavnosti, čime je iskoračio iz okvira svojih nadležnosti”, pojasnila je Cvijanovićeva.

RS demokratska i stabilna zajednica

Govoreći o tome gdje je Srpska danas, 25 godina nakon Dejtonskog sporazuma, Cvijanovićeva je rekla da je Republika Srpska demokratska, te politički i institucionalno stabilna zajednica, snažno utemeljena u volji srpskog naroda i njenih građana i Republika u kojoj svi žive slobodno, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.

“Neraskidiva veza koja postoji između naših građana i institucija daje nam ogromnu snagu da istrajemo na putu odbrane interesa Republike Srpske, njenog jačanja, kao i sveukupnog razvoja. Na tom putu, još se suočavamo sa brojnim izazovima. Dok mi iz Srpske instistiramo na dosljednom poštovanju Ustava, povratku na slovo Dejtona, te vraćanju svih oduzetih nadležnosti, političko Sarajevo nastavlja sa opstrukcijama, pritiscima, te nastrajima na Srpsku, njenu imovinu, integritet, Dan Republike i slično.

Nažalost, živimo u destimulativnom okruženju i zemlji apsurda u kojoj još mnogo energije usmjeravamo na odbranu nekih elementarnih, statusnih i Ustavom zagarantovanih prava. Ne zato što nemamo dovoljno drugih problema i izazova, već zbog toga što bošnjački predstavnici ne odustaju od svojih nerealnih ciljeva koji podrazumijevaju stvaranje unitarne i građanske BiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Govoreći o reviziji Dejtona, čemu se Srbi protive, predsjednik Srpske je rekla da je ta priča nerealna.

“Zašto bismo mi pristali na bilo kakav novi dogovor, kada ni prvobitni koji smo dogovorili u Dejtonu nije ispoštovan? Cijena pravnog nasilja, te jednostranog i nelegalnog urušavanja Dejtonskog sporazuma je teško narušeno povjerenje unutar BiH. Oni koji su to radili, ne pitajući nas tada mnogo, danas pokušavaju da legalizuju novi poredak koji je nastao na pritiscima dijela međunarodne zajednice i antidejtonskom djelovanju visokih predstavnika. Mi, kao legalisti, uopšte nismo spremni da učestvujemo u tome”, rekla je predsjednik Srpske.

Umjesto toga, naglasila je ona, Republika Srpska želi da proces evropskih integracija BiH bude izvjesniji i da nas svijet gleda kroz prizmu realnosti, a ne imaginacije.

“Ne želimo da budemo posmatrani kroz matricu neizbalansiranog i nejednakog pristupa prema potrebama sva tri konstitutivna naroda”, zaključila je Cvijanovićeva.

(Srna)