Politika 15.12.2020.

CVIJANOVIĆ: Srbi i Hrvati za decentralizaciju, Bošnjaci žele unitarnu BiH

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je za eventualnu reviziju Dejtonskog sporazuma potrebna saglasnost svih u BiH, a svi u BiH su svjedoci da tu nema jedinstvenog mišljenja.

“Mnogo puta se nametala ta tema da li je potrebna revizija Dejtona i svaki put imamo stavove koji dolaze iz Republike Srpske, a koji govore da ona nije potrebna, ali i da bi se dešavala neophodna je saglasnost svih u BiH. Pistup BiH koji mi vidimo da dolazi od bošnjačkog naroda jeste onaj koji govori u prilog unitarizacije i centralizaciji”, istakla je Cvijanović.

Sa druge strane, naglasila je predsjednik Srpske, postoje dva konstitutivna naroda, srpski i hrvatski, koji zagovaraju princip decentralizacije BiH, u okviru koje Srpska brani svoje nadležnosti koje je dobila, a to znači visoku autonomiju i nadležnost za sve ono što je životno važno za građane, te Hrvati, koji se bore za svoje mjesto na političkom nebu u okviru BiH, što je prilično žalosna činjenica 25 godina nakon potpisivanja Dejtona.

Ona je za portal “Jutarnji.hr” navela da je najveći problem u Dejtonskom sporazumu iz ugla Republike Srpske svakako odmicanje od osnovnog sporazuma, te da tu misli na brojne nadležnosti koje su oduzete od Srpske i prebačene na nivo BiH uz objašnjenje da ćemo, kako su rekli, tada dobiti “racionalniju, efikasniju i bolju državu” što je izmišljena, lažna teza.

“Sa aspekta Republike Srpske, nas interesuju naše nadležnosti. Mi ne želimo nikome ništa da oduzimamo ali ne želimo da se od Republike Srpske oduzima ono što joj je dato u Ustavu”, poručila je predsjednik Srpske.

Govoreći o očekivanjima od novog američkog predsjednika DŽoa Bajdena, Cvijanovićeva je istakla da, bez obzira koja je administracija na čelu SAD ili kakva je struktura koja je dominantna u okviru EU, očekuje da svi uvijek imaju realan pristup ne samo prema BiH već i prema regionu.

“Kada imate realan pristup, ne samo prema BiH već i prema regiji, onda možete i da dolazite i do dobrih rješenja. Nametati tezu kako će doći neko sa strane i napraviti neku reviziju Dejtona ili nametnuti neko novo ustavno rješenje koje će nekoga razvlastiti, a nekoga dodatno ovlastiti, smatram da su to neke velike iluzije”, zaključila je predsjednik Republike Srpske.

(Srna)