Politika 15.06.2021.

CVIJANOVIĆ: Srpska će Federaciji uskoro uputiti platformu za razgovore o budućnosti BiH

ČITANJE: 5 minuta

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će predstavnicima vlasti u Federaciji BiH uskoro biti upućena konačna verzija za razgovore o budućnosti BiH i da će se tada vidjeti da li Republika Srpska ima partnera i sagovornika za tu priču.

Predsjednica Srpske je navela da nije optimista da će predstavnici vlasti u FBiH prepoznati veliku šansu da zajedno sa predstavnicima Republike Srpske razgovaraju o budućnosti, u skladu sa ranije donesenim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

– Nisam optimista da će oni prepoznati tu veliku šansu da svi zajedno sjedimo i pričamo o budućnosti u kojoj treba da se takmičimo i o pitanju informacionih tehnologija, i o pitanju infrastrukture, i o pitanju ekonomije – rekla je predsjednica Srpske za BHT.

O inicijativi Narodne skupštine Republike Srpske o pokretanju mogućeg razgovora sa predstavnicima FBiH o budućnosti BiH, predsjednica je rekla da joj je drago što su ti zaključci koncipirani u okviru Narodne skupštine jer je to mjesto gdje najviše treba da se razgovara o svim pitanjima.

– I do sada smo tamo mnogo puta imali važne teme i važno je da ostavite trag vašeg najvišeg zakonodavnog organa, gdje možete da diskutujete o svemu što je politički važno za sudbinu, za budućnost, za prošlost, za bilo šta. Ono što mi se učinilo prilično neprimjerenim, što sam čula i od stranih diplomata jeste da oni kažu – eto, vi tamo želite da započnete razgovor o mirnom razlazu – navela je predsjednica Cvijanović.

Ona je naglasila da zvaničnici Republike Srpske ni na jednom mjestu ne pominju takvu konstrukciju.

– Mi govorimo o budućnosti, o onome o čemu treba da pričaju dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer mi funkcionišemo u BiH na osnovu te matrice – istakla je Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske smatra da bi bilo dobro da su dva entiteta i bez zaključaka Narodne skupštine razgovarala mnogo godina unazad.

– Hajde da otvorimo neki dijalog, ma šta bila ta budućnost. Zašto ne bismo pričali o tome da budemo energetski mnogo efikasniji, o tome kako da poboljšamo našu infrastrukturu? Mi ne možemo postati nikakav faktor ako se budemo i dalje bavili pitanjima kojima smo se bavili do sada – napomenula je Cvijanović.

Ona se pita zašto u BiH ne bi postojala široka diskusija i o legitimnom predstavljanju u BiH, na čemu insistiraju Hrvati, zašto ne pričati o tome kako nešto više uraditi na planu pomirenja i raščistiti priču kako navodno Republika Srpska nešto oduzima na nivou BiH.

– Hajde da pogledamo Ustav BiH. Mi nikome ništa ne oduzimamo, ali i ne damo da ovlaštenja sa Republike Srpske pređu na nivo BiH – naglasila je predsjednica Srpske i dodala da je neophodan i dijalog o opterećujućim političkim pitanjima u BiH.

“Visoki predstavnik prevaziđen”

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je visoki predstavnik dejtonska kategorija, ali je prevaziđen i predstavlja opterećenje za evropski put BiH, te da treba vidjeti da li je moguće partnerski, unutar BiH, dogovoriti da zemlja dobro funkcioniše.

Ona je ocijenila da ako već nije moguć dogovor o tome da visoki predstavnik nije potreban BiH, onda je bar potrebno razumno, na unutrašnjem planu dogovoriti određena pitanja i iskreno pričati o evropskom putu.

Odgovarajući na pitanje da li je očekivala da će Rusija odlučnije braniti poziciju međunarodnog prava i obavezu izbora visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN, Cvijanović je za BHT istakla da je njeno očekivanje, kada je riječ o Rusiji, upravo ta dosljedna pozicija u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom – ništa što ide samo u korist Republike Srpske ili FBiH.

– Apsolutno tu vidim izbalansiran pristup i to je ona dosljednost, imate Aneks 4, to vam je Ustav Dejtona. Svjesni smo da je mijenjan, ali smo isto tako svjesni da je došlo vrijeme da se to ne radi na taj način – naglasila je ona.

Predsjednica Srpske kaže da u tome vidi dosljednost i da to ne bi posmatrala kao izolovani primjer šta je Rusija sada rekla u vezi sa imenovanjem novog visokog predstavnika, zato što su vrlo jasno rekli da se to vrati u okvire procedura, kako je trebalo da bude i do sada.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da se politički sistem u BiH ne može mijenjati bez saglasnosti tri konstitutivna naroda kroz propisane procedure.

Ona je navela da te promjene moraju da žele svi i da se takav sistem ne može mijenjati nekim površnim metodama.

– Konkretno ovdje možemo da govorimo o političkom sistemu ili ustavnom političkom sistemu koji je uspostavio Dejtonski sporazum iako smo svjedoci da je mnogo puta promijenjen nasilno odlukama visokih predstavnika, nekad i našom naivnošću kada su nam visoki predstavnici govorili “prihvatite taj zakon koji je nametnut pa ćete ga poslije mijenjati kroz parlamentarnu proceduru, pa on tako postaje vaše vlasništvo” – rekla je Cvijanović.

Ona smatra da su nekada političari iz Republike Srpske bili naivni vjerujući da će se to desiti.

Kada se prihvati neki zakon i krene da se kroz parlamentarnu proceduru mijenja ono što je nakardno i pogrešno i što ne odgovara sistemu, istakla je Cvijanović, onda se naiđe na blokadu, što redovno rade bošnjački parlamentarci sa željom da ostanu dosljedni onim stvarima koje su nametnuli visoki predstavnici.

Ona je dodala da BiH ima kompleksnu ustavnu strukturu, koja je veomma zgusnuta, navodeći primjer da činjenica da samo u FBiH ima deset kantona upućuje na složenost BiH.

Cvijanović je podsjetila da je EU predložila mehanizam koordinacije, što je Republika Srpska prihvatili računajući da je to veoma racionalno i da će tu zgusnutu strukutru učiniti funkcionalnijom.

– Nažalost, mnogo puta sam imala priliku, i ranije i sada, da vidim da se na svaki način nastoji osujetiti mehanizam koordinacije – rekla je Cvijanović i dodala da političari u Sarajevu na neki način ignorišu mehanizam koordinacije i pokušavaju da ga zaobiđu kad god je to moguće.

Sva ova kompleksnost, naglasila je predsjednica Srpske, nije rezultat te složene ustavne strukture već nedostatka političke volje da se priča i da se problemi rješavaju partnerski.

(Srna/SB)