Politika 27.10.2021.

CVIJANOVIĆ: Srpska nije nikakav niži nivo vlasti u BiH, već u svojim rukama drži konačne odluke

ČITANJE: 2 minute

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović izjavila je u Narodnoj skupštini da današnja sjednica pokazuje da Narodna skupština, odnosno Republika Srpska, nisu nikakav niži nivo vlasti u BiH.

Naprotiv, u ovom slučaju Narodna skupština u svojim rukama drži konačnu odluku o odlukama Predsjedništva BiH koje su procijenjene kao štetne po vitalni interes RS. Treba da budemo ponosni na kapacitet koji ima Narodna skupština – rekla je Cvijanovićeva, prenosi Srpskainfo.

Dodala je da podržava inicijativu poslanika PDP, Igora Crnatka, da se u NSRS prodiskutuje zašto neki zaključci parlamenta nisu ispoštovani.

– Sigurna sam da je veći broj zaključaka izvršen, ali i da jedan broj njih čeka svoje pravo vrijeme. Crnadak zna da takve poteze radi svaka poltika na svijetu, bio je na čelu diplomatije. Smatram da je bitno da zauzmemo određeni stav i da sačeka vrijeme da se to provede sa što manje ožiljaka, sa što više dobiti. Dakle RS ima ustavnu nadležnost koja se sada manifestuje preko NSRS da zaustavi odluku koja je donesena na nivou BiH. Treba da budemo zadovoljni, ponosni i svesni takvog ustavnog mehamizma koji postoji. Dobili ste objašnjenje da vidite šta je važno da ova skupština pusti, a šta ne. Bitno je da u Banjaluci dobijemo konzulat Ruske Federacije i to će Narodna skupština uraditi – rekla je Cvbijanovićeva.

Ona je poručila da nije zadovoljna neprimjerenim riječima kojima je počela posebna sjednica NSRS. Za to je optužila opoziciju.

– Sa svog mjesta govoite da neko trabunja, a onda to pripisujete članu Predsjedništva BiH. Ili reći „trabunja ti otac tamo gdje je otišao“, a znati da je otac mrtav, izlazi iz domena svake kulture. Bez obzira šta mislimo jedni od drugima, to je neprihvatljivo. Meni je to za svaku moguću ili nemoguću sramotu. Ne postoji osoba o kojoj sam u stanju da izreknem tako nešto. A vi možete. Stidim se nekad što moram da skušam sve takve stvari – zaključila je predsjednica.

(SB)