Vijesti 22.04.2020.

CVIJANOVIĆ: Srpska uspješno odgovorila na epidemiju virusa korona

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je tokom razgovora sa sa članovima ekspertske grupe za izradu terapijskih protokola i smjernica za liječenje bolničkih pacijenata sa infekcijom virusa korona da je zdravstveni sektor Srpske epidemiju spremno dočekao i izrazila zahvalnost zdravstvenim radnicima na požrtvovanosti i doprinosu koji daju u borbi za očuvanje zdravlja građana.

Na sastanku u Palati Republike ocijenjeno je da su institucije Republike Srpske preduzele i na vrijeme donijele adekvatne mjere da bi bili zaštićeni životi i sačuvano zdravlje građana, saopšteno je iz Biroa predsjednika za odnose sa javnošću.

Članovi ekspertske grupe upoznali su Cvijanovićevu sa trenutnom zdravstveno-epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj i preporukama i smjernicama za liječenje pacijenata sa infekcijom virusa korona.

Ekspertska grupa za izradu terapijskih protokola i smjernica za liječenje bolničkih pacijenata sa infekcijom virusa korona formirana je 26. marta na osnovu odluke Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske sa ciljem standardizovanja načina liječenja pacijenata sa Kovid-19 infekcijom u Srpskoj, te sagledavanja i analize međunarodnih iskustava.

U timu koji analizira i daje preporuke za liječenje pacijenta oboljele od bolkesti izazvane virusom korona su dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci i specijalista kliničke farmakologije Ranko Škrbić, specijalista infektologije Antonija Verhaz, supspecijalista intenzivne terapije Peđa Kovačević i specijalista kliničke mikrobiologije Maja Travar.

Članovi tima su i specijalista kliničke farmacije Tijana Kovačević, specijalista pulmolog sa “Majo Klinik” iz Minesote Ognjen Gajić, specijalista infektologije i kliničke farmakologije sa Medicinskog fakulteta u Beogradu Mijomir Pelemiš, specijalista radiologije Saša Vujnović, te epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović.

(Srna)