Politika 14.02.2016.

Cvijanović: Srpski ministri u Savjetu ministara nanose štetu Srpskoj

ČITANJE: 3 minute
cvijanoviceva
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da tvrdnja ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igora Crnatka – da mu niko iz Srpske nije rekao šta ne valja u usvojenom mehanizmu koordinacije – govori o tome da samo Crnadak nije shvatio da je sve već rečeno.

– Sve je to rečeno, samo Crnadak nije shvatio, pa ću dodati par pojašnjenja. Na primjer, Crnatkova priča kako je u Kolegijumu za evropske integracije zadržana pozicija predsjednika Vlade Republike Srpske i kako je zadržan konsenzus pri odlučivanju je samo bezuspješni pokušaj da se opravda što nije ispoštovao zaključke institucija Republike Srpske- istakla je Cvijanovićeva.

Kao prvo, rekla je premijer Srpske, u prvobitno definisanom sastavu Kolegijuma, kroz ulogu koju su imali predsjedavajući Savjeta ministara i dva entitetska premijera bila je zaštićena uloga Republike Srpske s obzirom na činjenicu da Srpska raspolaže sa više od 70 odsto ustavnih ovlaštenja za provođenje evropskih obaveza.

– U izmijenjenom konceptu Kolegijuma, uloga entitetskih premijera je svedena na nivo kantona i Brčko distrikta, a uloga entietskih premijera pripisana je i “velikodušno dodijeljena” zamjenicima predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ono što Crnadak ne želi da razumije jeste činjenica da predsjedavajući Savjeta ministara ili njegov zamjenik, sve i kad dolaze iz Reepubliku Srpsku, ne mogu djelovati u ime Vlade Republike Srpske, već to mogu jedino njeni predstavnici- precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da sve ovo dovoljno govori o tome kakav odnos pokazuju i Crnadak i njegove kolege ministri koji dolaze iz Republike Srpske.

– Osim toga, Kolegijum je napravljen po uzoru na takozvani Državni odbor za investicije koji su već ranije osporili i Vlada i Narodna skupština Republike Srpske, upravo zbog devijacije da o stvarima koje su u nadležnosti entiteta glavnu riječ vode predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika- pojasnila je Cvijanovićeva.

Ako su željeli da stvar u vezi sa mehanizmom koordinacije uspije i da svaki nivo vlasti djeluje u skladu sa svojim ovlaštenjima, zašto su onda, upitala je Cvijanovićeva, na Kolegijum za evropske interacije primijenili koncept koji je već ranije osporen u formiranju nekog drugog tijela?

– Što se tiče načina odlučivanja i tu je napravljena suštinska izmjena, ali i greška, jer se umjesto opšteg konsenzusa sadašnjom Odlukom, koju je usvojio Savjet ministara, predviđa konsenzus prisutnih. Namjera je jasna, oni u stvari znaju da Srpska ne može učestvovati u nečemu što je već s aspekta ustavnih nadležnosti osporeno, pa će onda odlučivati konsenzusom prisutnih, izbacujući iz tog procesa bilo kakav uticaj i ulogu institucija Republike Srpske- upozorila je premijer Srpske.

– To su jeftini trikovi ‘sarajevske kuhinje’ koju smo već viđali kroz slična rješenja kada smo se bavili definisanjem nekih drugih pitanja, samo im to do sada nije prolazilo. Sada, nažalost, prolazi previše lako. Crnadak, kao ni njegove kolege iz Savjeta ministara, nije naveo zašto je sporna odluka o sistemu koordinacije, koju je tajno usvojio Savjet ministara, uopšte dobra po Republiku Srpsku već se po inerciji trude da opravdaju i brane sve što rade njihovi sarajevski mentori. Na taj način, oni su direktni učesnici u nanošenju ogromne štete Republici Srpskoj- istakla je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

(Agencije)